Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Suomi jatkaa YK:ssa

19.10.2012

Mielipide

Suomen häviöstä Australialle ja Luxemburgille äänestyksessä YK:n turvaneuvoston jäsenyydestä ei pidä vetää vääriä johtopäätöksiä. Tulosta ei pidä ylidramatisoida. Mutta on toki syytä pohtia sitä, miksi oma arviomme siitä, mitä muuta meistä ajattelevat, niin paljon poikkesi siitä, mitä voidaan äänestystuloksesta päätellä. Maksettiinko nyt hintaa siitä, että olemme säästösyistä leikanneet kansainväliseen vastuunkantoon käytettäviä määrärahojamme?

On hyvä todeta, ettei äänestystulos heikentänyt asemaamme YK:ssa. Suomea ei heitetty ulos kansainvälisestä yhteisöstä. Meillä jatkuvat samat vastuut kuin tähänkin asti. UNIFIL rauhanturvatoiminta Libanonissa on kasvamassa. Me olemme siinä mukana. EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan piirissä osallistumme kehityspolitiikan uudistamiseen siten, että samalla rahalla saadaan enemmän vaikuttavuutta ja tulosten kestävyyttä.

On tärkeätä, että Suomi ei nyt reagoi vähentämällä osallistumistaan kansainväliseen vastuun kantamiseen. Kotimaassa kansallismielisyyttä korostava poliittinen ilmapiiri on voimistunut. Perussuomalaiset esittävät vaihtoehtobudjetissaan kehitysavun rajua leikkaamista. Jos Suomi ja muut rikkaat teollisuusmaat lähtisivät tuolle tielle, tuloksena olisi maailman kahtiajaon jyrkkeneminen. Pakolaisvirtojen paine Euroopan rajoilla kasvaisi. Epätoivo muuriemme takana syvenisi. Tästä ei hyötyisi kukaan.

Maailma tarvitsee YK:n. Suomen on jatkettava työtä YK:n toiminnan ja rakenteiden tehostamiseksi ja uudistamiseksi. YK on muutakin kuin turvallisuusneuvosto. Mielekästä työtä riittää kaikille, jotka haluavat tehdä yhteistyötä YK:n ihmisoikeusjulistuksen hengessä.
 

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu