Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Eutanasia koettelee kuoleman etiikkaa

12.06.2012

Mielipide Turun Sanomat

Professori Veikko Launis tarkasteli Turun Sanomien aliokirjoituksessaan monipuolisesti eutanasiaan liittyviä eettisiä kysymyksiä (TS 7.6.) Eutanasian arvioinnissa on samalla kysymys kuoleman etiikasta. Eutanasian puolustamisen lähtökohtana on kokemus parantumattomasti sairaan ihmisen sietämättömästä kärsimyksestä kipujen takia. Se on yksilön kokemus, johon tuskin kenelläkään ulkopuolisella on pääsyä.

Eettinen kysymys onkin, voiko kenelläkään ulkopuolisella olla oikeutta määritellä, mitä oikeuksia tällaisessa tilassa olevalla ihmisellä on. Jos hän haluaa kuolla, miten kenelläkään voisi olla oikeus kieltää häntä kuolemasta? Yhtä selvää on, ettei kukaan voi sanoa toiselle ihmiselle, että sinun velvollisuutesi on kärsiä. Voimassa oleva lainsäädäntö Suomessa ei kiellä itsemurhaa. Käsittääkseni laki ei myöskään kiellä itsemurhassa avustamista.

Asiat eivät kuitenkaan liene symmetrisiä. Itsemurhan estäminen on oikeutettua, jos itsemurhaa yrittävä toimii hetkellisestä mielenliikutuksesta punnitsematta muita ahdistusta poistavia vaihtoehtoja. Hetken mielijohteesta syntyneen itsemurha-ajatuksen pysäyttäminen ulkopuolisella väliintulolla on lahjoittanut monille ”uuden elämän”.

Luonnonoikeusnäkökulman mukaan puolestaan kuoleman tulee antaa tulla kun on tullakseen. Roomalais-katolisessa perinteessä, jossa luonnonoikeusajattelulla on vahva asema, on yleensä moraalisesti paheksuttu itsemurhaa. Meillä Suomessa hyväksytään kuitenkin lähes poikkeuksetta, että luonnollisen kuoleman tuloa siirretään lääketieteellisen hoidon keinoin.

Lääkärin etiikan keskeinen periaate on elämän suojeleminen. Periaatteen vaikeus on kuitenkin kysymyksessä, onko mikä tahansa elämä sitä elämää, jota on suojeltava. Eutanasian puolustajat kysyvät, onko lääkärin tehtävä suojella tai pitkittää yksilön kärsimystä. Vastustajat kysyvät, kuka päättää, mikä elämä ei ansaitse suojelusta, jos eutanasia laillistetaan.

Kuoleman etiikan tärkeä periaate on, että parantumattomasti sairaalla ihmisellä tulee olla oikeus antaa ennakolta sitovia ohjeita hoitohenkilökunnalle omasta hoidostaan. Asianmukaisesti tehty hoitotestamentti on tärkeä asiakirja, koska ilman sitä hoitohenkilökunta on vaikeassa välikädessä, jos omaiset vaativat hoitojen ja elvytyksen jatkamista potilaan tahdon vastaisesti.

Yksilön kuolemalla on monia muitakin vaikutuksia kuin yksilön elämän päättyminen. Kuolema merkitsee hautajaisia sekä vainajalta jälkeen jääneiden asioiden ja omaisuuden siirtymistä uusien ihmisten hallintaan. Kuoleman aiheuttamisen intressinä voi olla muukin kuin potilaan kärsimyksen lopettaminen. Eutanasian laillistamista harkittaessa ei pidä olla sinisilmäinen näiden intressien todellisuudesta. Kansainväliset kokemukset laillistetusta eutanasiasta osoittavat, että yksilön koskemattomuus ja oikeusturva voi olla uhattuna ellei voida riittävän hyvin varmistaa, että aktiivisen kuolinavun antamisen perusteena on potilaan vakaa ja harkittu tahto.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu