Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Vastuun kantaminen on valtuustojen tehtävä

04.03.2012

Tiedote

Sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kantola muistuttaa tämänpäiväisessä blogi-kirjoituksessaan valtuustojen roolista vastuunkantajina, ei ainoastaan rahankerääjinä.

Kantola kirjoittaa, että siellä missä kuntaliitoksia ei ole syntynyt, on kuntien yhteistoiminta-alueista tullut palvelujen järjestäjiä ja niitä varten on pitänyt rakentaa oma hallintonsa. Hoitaessaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä yhteistoiminta-alueella tämä hallinto käyttää merkittävintä osaa yhteistoiminta-alueen kuntien budjetista. Alueen itsenäisten kuntien päätösvallasta suurin osa on näissä ratkaisuissa siirtynyt pois kuntalaisten valitsemalta valtuustolta.

– Yhteistoiminta-alueen kuntien valtuustoilla on tästä huolimatta vastuu kunnallisen veroprosentin suuruudesta, vaan valtuutetut hoitavat varainhankintaa yhteistoiminta-alueen kuntien osalta. Menoista he eivät kuitenkaan käytännössä pysty päättämään, kun suurin osa menoista ratkaistaan kuntien yhteistoiminta-alueen hallinnon päätöksillä. Valtuutettujen asema on hankala ja kohtuuton, kirjoittaa Kantola.

Kantolan mukaan vahvassa peruskunnassa valtuusto päättää veroprosentin suuruudesta ja palvelujen tasosta. Valtuusto on kuntalaisille vastuussa palvelujen järjestämisestä mukaan lukien palvelujen laatu, palveluverkoston kattavuus ja palvelujen saatavuus.

– Edustuksellisen demokratian kannalta on olennaista, että palvelujen järjestämisvastuu ja rahoitusvastuu ovat samassa paikassa. Palvelujen järjestämisvastuun tulee toteutua niin, että se kannustaa tehokkuuteen niin laadun parantamisessa kuin verorahojen käytössäkin. Tällainen kannustavuus taataan parhaiten siten, että rahoitusvastuu ja järjestämisvastuu ovat samoilla ihmisillä, kuntalaisten vaaleissa valitsemalla valtuustolla, Kantola linjaa.

Kantolan mukaan vahva peruskunta vähentää tarvetta kuntien välisiin yhteistoiminta-alueisiin ja niiden edellyttämään hallintoon, jolloin päätöksentekoon saadaan lisää avoimuutta ja demokratiaa.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu