Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Suomen eduskunta El Salvadorissa

03.02.2012

Kolumni Tuore Olivipuun lehti toukokuu 2012

Marssimusiikki ja sotilaalliset käskysanat peittävät alleen muun hälyn. Juhlavieraat saapuvat El Salvadorin parlamenttiin, jossa vietetään sisällissodat lopettaneen rauhansopimuksen 20-vuotisjuhlia. Soitto ei ole ihan puhdasvireistä, mutta muutoin virittyneisyys on vahvaa. Lippu kannetaan sisään ja sotilaat ottavat asennon, jossa kykenevät suojelemaan lippua runsaan parin tunnin tilaisuuden ajan. Istumme Suomen eduskunnan puhemiehen johtamana delegaationa kunniavieraiden aitiossa. Tiedostamme tulevamme maasta, jonka sisällissodasta on kulunut pidempi aika, lähes sata vuotta. Tilaisuuden tullessa rohkaisemme uskomaan, että sisällissodasta on mahdollista toipua.

Puheet ovat pitkiä. Aplodeista voi päätellä, että sodissa aiheutetut ja saadut haavat ovat vielä arkoja. Toinen puoli salista aplodeeraa yhdelle, toinen toiselle puhujalle. Onneksi löytyy myös puhujia, joille koko sali osoittaa suosiotaan. Puheiden jälkeen jaetaan mitaleita ja kunniakirjoja niille, jotka ovat erityisesti ansioituneet rauhan ja yhteiskunnallisen sovinnon aikaansaamisessa. Nimiä on paljon. Palkittuja löytyy aina YK:n virkamiehistä lähtien. Kirkkojen rakentava panos tunnustetaan. Myös meidän oma, rakas ystäväkirkon piispa Medardo Gomez kutsutaan noutamaan kunniakirjansa. Tämä on hieno kunnianosoitus pienen vähemmistökirkon johtajalle. El Salvadorin luterilaisen kirkon yhteiskunnallinen painoarvo on moninkertainen kirkon suhteelliseen kokoon nähden.

Tilaisuuden jälkeen pääsen vielä onnittelemaan piispa Gomezia, kun juhla jatkuu cocktail-tilaisuutena parlamentin pihalla tähtitaivaan alla. Toivotan piispalle kaikkea hyvää siten kuin rakkaalle kollegalle toivotetaan.

Suomalaisen parlamenttivaltuuskunnan historiallinen vierailu El Salvadorissa alkoi edellisenä päivänä tutustumisella luterilaiseen kirkkoon. Iso joukko kirkon työntekijöitä esittäytyi meille piispa Gomezin johdolla. Kuulimme luterilaisen yliopiston puolelta seikkaperäisen analyysin maan yhteiskunnallisesta tilanteesta. Yliopiston vararehtori Dagoberto Gutierrez ei päästänyt meitä helpolla kuvaillessaan maan demokratiavajetta, joka tuntuu jatkuvan, vaikka poliittinen asetelma on nyt ihan toinen kuin vuonna 1999, jolloin itse viimeksi kävin El Salvadorissa. 20 vuotta jatkunut rauha ja poliittisen vallan vaihdos ei toistaiseksi ole tuonut parannusta niiden oloihin, jotka ovat kaikkein köyhimpiä. Pettymys poliittisiin puolueisiin on iso.

Keskeinen yhteiskunnallinen ongelma on heikko koulutustaso. Arkkihiippakunnan koulutushanke köyhien ja nuorten työttömien parissa El Salvadorissa osuu ilmiselvästi oikeaan tarpeeseen. Todellinen rauha on muutakin kuin sodan poissaoloa. Rauha kasvaa kehityksestä, toimeentulosta, sivistyksestä ja osallisuudesta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Koulutuksen kehittäminen on ollut avain Suomen selviytymiseen. Koulutuksen avulla myös El Salvador saa itselleen tulevaisuuden avaimet.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu