Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Eduskunta paneutuu Yleisradioon keväällä

10.01.2012

Mielipide Turun Sanomat

Jutussa ”Tuutin täydeltä bittejä” (TS 7.1.2012) Timo Anttila ihmettelee joulun alla syntynyttä päätöstä Yle-verosta. Anttila hämmästelee sitä, miten vähän uudessa eduskunnassa käytettiin puheenvuoroja uudesta puolen miljardin veropäätöksestä. Selitys tähän on ilmeinen. Yleisradion rahoitusratkaisu, ns. Yle-vero on vasta tulossa eduskunnan käsittelyyn. Joulukuussa saavutettu ratkaisu on eduskuntaryhmien puheenjohtajien sopima periaatepäätös rahoitusratkaisusta. Päätös sisältää myös täsmennyksiä Yleisradion tehtävään ja menettelyihin uusien palvelujen käyttöön ottamisen arvioinnissa.

Ylen rahoitusta ja tehtävää koskevat lakiesitykset tulevat eduskunnan käsittelyyn kevään aikana, kun hallitus saa yksityiskohtaiset esityksensä valmisteltua. Esityksen tullessa eduskunnan käsittelyyn tarjoutuu täysistunnossa mahdollisuus laajaan julkiseen keskusteluun Yleisradion tehtävästä. Normaaliin tapaan hallituksen esitykset menevät asianomaiseen valiokuntaan arvioitaviksi, jolloin harkinnan apuna voidaan käyttää hyväksi laajaa asiantuntijakuulemista. Valiokunnan mietintö saapuu aikanaan eduskunnan täysistuntoon julkiseen keskusteluun ja päätettäväksi.

Tärkeätä tässä vaiheessa on, että periaatepäätöksen takana ovat kaikki eduskuntaryhmät. Saavutettu yksimielinen neuvottelutulos kertoo siitä, että Yleisradio halutaan nähdä ensisijassa eduskunnan eikä hallituksen mediatalona. Eduskunnan valitsema hallintoneuvosto valvoo Yleisradion toimintaa. Kansallisena julkisen palvelun yhtiönä Yleisradio on toiminnastaan vastuussa eduskunnalle ja viime kädessä kansalaisille.

TS:n jutussa mediaprofessori Hannu Nieminen tulkitsee, että Yle-verossa on kyse suomalaisen mediaomistuksen suojelusta ulkomaisten mediayhtiöiden ryntäykseltä. Näin dramaattisesta asiasta ei ole kyse. Tuleva laki pitää Ylen rahoituksen ennallaan, ei kasvata sitä. Rahoituksesta tulee nykyistä oikeudenmukaisempi. Ylen tehtävä suomalaisen demokratian, rohkean journalismin, sivistyksen ja kulttuurin puolustajana jatkuu. Protektionismia tai ei, lakiin perustuva yleisradiotoiminta, joka tarjoaa kansalaisille vaihtoehdon kansainväliselle kaupallisesti tuotetulle kevyelle viihteelle, on välttämätön osa moniarvoista mediaamme myös jatkossa.
 

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu