Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Nosta katseesi

22.12.2011

Kolumni Uutispäivä Demari

Joulun paino tuntuu raskaana. Kun joulu tulee kohti, hiki nousee pintaan ja ryhti painuu kumaraan. Moni on alkanut paeta joulua, koska ei tahdo kestää sen painoa. Joulu on yhtä kapea kuin siihen liittyvät traditiot ovat vahvoja. Kun juhlan rajat koetaan liian ahtaina, se saa aikaan enemmän ahdistusta kuin iloa. Poliisin ja sairaalan ensiavun havainto on, että Suomessa tätä ahdistusta syntyy erityisen paljon. Muualta Suomeen muuttaneet hämmästelevät nähdessään niin paljon synkkämielisyyttä ja väkivaltana purkautuvaa ahdistusta meidän joulussamme. 

Joku ahdistuu joulusta siksi, että se on niin uskonnollinen juhla. Itseään uskonnottomana pitävän näkökulmasta ei tunnu reilulta, että koko yhteiskunnan viikkorytmiä muutetaan yhden uskonnon opetuksiin perustuvan perinteen johdosta. Toisen uskonnon edustaja ymmärtää, että kullakin uskonnolla on omat juhlaperinteensä, eikä ihmettele sitä, että yhteiskunnan elämässä näkyy valtauskonnon perinteiden vaikutus. Joitakuita ulkopuolisuuden kokemus ahdistaa. Toiset pitävät vähemmistöasemaan liittyvää ulkopuolisuuden tunnetta luonnollisena. Myös kristitty voi kokea jouluna kaikkialle tunkeutuvan kristinuskon muodon ahdistavana. Joko siksi, että muoto on ahdas ja kapea tai siksi, että pyhät kertomukset valjastetaan joulukaupan vauhdittamiseen. 

Joulu on hyvän tahdon juhla, jossa hyvää tahtoa ilmaistaan lahjoja antamalla. Elintason kohotessa joulusta on tullut yhä vahvemmin kuluttamisen juhla. Joulukaupan kehitys on tärkeä mittari sille, mikä on suomalaisten kotien taloudellinen tilanne. Ostamiseen ja rahojen käyttämiseen perustuva kansallinen juhla kohtaa eri väestöryhmät hyvin eri tavalla. Kulutusjuhlaa vauhdittava markkinointi houkuttaa uskomaan, että vain rahalla voi luoda onnistuneen joulun. Kun lahjasta tulee hyvän tahdon mittari, on lähellä johtopäätös, että köyhältä puuttuu rahan lisäksi hyvää tahtoa. Kun odotukset ja vaatimukset nousevat huippuunsa, on seurauksena se, että myös pettymykset ja epäonnistumisen kokemukset ovat viiltäviä. Ostovoimaton kokee itsensä voimattomaksi. 

Joulun kristillisen kertomuksen ytimessä ovat pyhä perhe ja suloinen lapsi. Niinpä joulusta on tullut lasten ja perheen juhla. Joulun kiiltokuvat julistavat perheidylliä, jonka sisään ei mahdu tämänkään ajan perheiden ja kotien yksilöllisyys, erilaisuus ja monimuotoisuus. Joulun sadunomaisuus ei aina onnistu kohtaamaan kotien ja perheitten todellisuutta rakentavasti. Jouluna yksinäisen yksinäisyys korostuu. Joulun perhejuhlamaisuuden keskellä yksinäisen on koottava voimansa, jotta hän jaksaa uskoa oman joulunsa voimaan. Joulun kapeat rajat painavat myös tavallisia perheitä kumaraan. Perheenjäsenten epäonnistuminen hyvän tahdon ja inhimillistä lämpöä huokuvan joulutunnelman luomisessa sattuu kipeästi. Epäonnistuneille jää häpeän tunne ja keskinäiset syytökset. 

On tärkeätä tunnistaa jouluun ajan myötä kertynyt painolasti, jotta voi nostaa sen pois hartioiltaan. Älä anna muiden asettaa tavoitteita sinun jouluusi. Johda sinä oman joulusi rakentumista vapaana ulkopuolelta tulevista suorituspaineista. Pidä huolta itsestäsi ja nosta katseesi. Silloin sinä synnytät iloa heissä, jotka tekevät matkaa kanssasi nyt jouluaikana ja alkavana vuonna 2012.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu