Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Vakuusratkaisu vahvistaa Suomen asemaa

07.10.2011

Mielipide

A-P Pietilä piirtää kirjoituksellaan (Turkulainen 6.10.) vahvasti mustamaalatun kuvan Suomen saavuttamasta neuvottelutuloksesta Kreikkatuen vakuusasiassa. Pietilän mukaan vakuusasiassa on kyse sdp:n harjoittamasta onnettomasta poliittisesta pelistä. Hän ei huomaa, että kyse on pääministeri Kataisen johtaman hallituksen politiikasta, jossa toteutetaan eduskunnan edellyttämää linjaa euroalueen vakauttamisessa. Eduskunta edellyttää, että lainatakauksia myönnetään jatkossa vain, jos niille saadaan vakuudet. Ilman tätä eduskunnan asettamaa ehtoa valtiovarainministerimme tuskin olisi saanut läpi Suomen vakuusvaatimuksia.

On ymmärrettävää, että Suomen uusi ote EU-asioissa hämmentää toimittajia, jotka ovat tottuneet siihen, että Suomi lopulta aina antaa periksi. Nyt näin ei käynyt. Suomella oli oma tahto, joka huomioi kansalaisten tunnot. Suomen oma tahto yllätti lopulta muut euroryhmän maat, mitä kuvastaa muun muassa euroryhmän puheenjohtajan Jean-Claude Junckersin tilannetajun pettäminen hänen kommentoidessaan syntynyttä sopimusta. Suomessa lehdistö innostui pilkkaamaan Urpilaisen onnistumista, koska sopimuksen sisältö ei avaudu yhtä helposti kuin tavanomainen vakuusasia esimerkiksi asuntolainan yhteydessä.

Parin päivän jälkeen on kuulunut myös muita arvioita. Arvostettu talousasiantuntija Sixten Korkman arvioi (Talouselämä 6.10.), että Suomen saama vakuusratkaisu on taloudellisesti edullinen. Myös Helsingin sanomien taloustoimittaja arvioi (7.10.), että Suomen positiivinen maine EU:ssa on tässä prosessissa vahvistunut. Aamulehden mukaan (7.10.) komission puheenjohtaja Barroso ei pidä Suomea häirikkönä: ”Jäsenmaiden täytyy puolustaa kansallisia etujaan, ja joskus niillä on erilaisia näkemyksiä. Olennaista on, että etuja puolustetaan yhteistyöhaluisella ja luotettavalla tavalla. Suomi on toiminut juuri näin, Barroso sanoi Kataisen kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.”

Talouselämän lehdet ovat pitäneet tulosta hyvänä. Markkinoiden reaktiot ovat osoittaneet, että vakuusratkaisu on vahvistanut luottamusta Suomea kohtaan. Valtion velan korot ovat laskeneet.

Suomen saamat vakuudet, 880 miljoonaa euroa, muodostavat eräänlaisen riskivakuutuksen, jolla turvataan suomalaisten veronmaksajien rahat siinä tapauksessa, että Kreikalle annettava lainatakaus tulisi osittain tai kokonaan maksettavaksi Kreikan vararikon takia. Pietilän väite, että vakuusehdot tekevät 880 miljoonan euron vakuudet käytännössä arvottomiksi, on käsittämätön.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu