Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Ei valtaa väkivallalle

30.08.2011

Kolumni Uudenkaupungin Sanomat

Kesä on taittumassa syksyä kohti. Kuluneen kesän muistojen joukkoon jää myös poikkeuksellisen järkyttävä väkivallan päivä Norjan pääkaupungissa Oslossa ja sen lähellä olevasssa Utoyan saaressa. 

Murheelliset teot olivat kaikesta päätellen yksittäisen ihmisen tekoja. Tämä on tärkeätä huomata. Pelkomme jää pienemmäksi, kun teon tekijä on poliisin huostassa. On kaikki syy uskoa, ettei samanlaiselle väkivallalle ole odotettavissa jatkoa ainakaan välittömästi. 

Norjan tapahtumia on verrattu Suomen lähiajan koulusurmiin. Järkyttävyydessä ja uhrien iässä onkin paljon yhtymäkohtia. Mutta Norjan tapahtumat ovat kuitenkin omassa luokassaan. Norjassa kyse ei ollut laajennetusta itsemurhasta. 

Breivikin motiivit ovat olleet poliittisia toisin kuin, mitä koulusurmista tiedetään. Hänen tavoitteenaan oli vahingoittaa Norjan työväenpuoluetta. Tarkoituksena oli tappaa Norjan entinen pääministeri Bruntland ja antaa viesti siitä, että norjalainen, pohjoismainen, sosialidemokraattinen, hyvinvointivaltion ajatukseen perustuva politiikka on väärää. 

Pidätyksensä jälkeen Breivik pyrki saamaan tilaa tiedotusvälineissä voidakseen julistaa tekojensa motiivina olevaa poliittista sanomaansa. Mielestäni Norjan viranomaiset toimivat oikein, kun eivät antaneet tähän mahdollisuutta. Sananvapaus on tärkeä perusoikeus, mutta poliisilla oli mielestäni riittäviä perusteita rajoittaa tuota oikeutta. 

Norjan pääministeri Stoltenbergistä on tullut tässä tilanteessa kansallinen symboli Norjassa. Pääministeri on vaikeassa tilanteessa säilyttänyt kykynsä johtaa maata rauhallisesti ja päättäväisesti. Hän on esiintynyt julkisuudessa paitsi pääministerinä myös omana itsenään, inhimillisenä, empaattisena ja syvästi tuntevana ihmisenä. 

Stoltenberg ja norjalaiset hänen johdollaan ovat päättäneet sitoutua avoimen, demokraattisen ja kulttuurista moninaisuutta kunnioittavan Norjan vahvistamiseen. Rakkaus, huolenpito ja toinen toisistaan välittämisen henki on elänyt yhdessä surun ja järkytyksen kanssa. 

Breivikin ulkoparlamentaarinen väkivallanteon aalto ei ole onnistunut järkyttämään yhteiskunnan kansanvaltaisesti päätettyä poliittista linjaa. Tämä on tavattoman tärkeätä. Se ettei yhteiskunnan poliittisia linjauksia muuteta väkivaltaisten uhkausten johdosta. Jos tässä reagoidaan hätäisesti, tehdään helposti virheitä, jotka murentavat demokratian perusteita. 

Suomeksi ilmestyneessä nettikirjoittelussa on esiintynyt toisenlaisiakin äänenpainoja. Muutamat ovat tehneet sen johtopäätöksen, että nykyisen kaltainen pohjoismainen suvaitsevaisuuspolitiikka tulee lopettaa, jotta vastaisuudessa vältytään vastaavilta väkivallanteoilta. 

Tällaiset johtopäätökset ovat osoitus valmiudesta alistua väkivallalla uhkaajien edessä ja tahtoon. Siksi tämä ajattelu tulee päättäväisesti torjua. Kaikkea politiikkaa pitää voida arvostella ja vaihtoehtoja pitää voida esittää. Muutokseen on aina mahdollisuus demokraattisesti, vaalien kautta. Mutta ei koskaan siten, että valta annetaan väkivaltaisesti esiintyvälle vähemmistölle. 

On äärimmäisen tärkeätä, että väkivallalla uhkaileva ei saa hyväksyntää politiikan puolella. Tässä pitää noudattaa nollatoleranssia. Väkivallan käytön mahdollisuudella vihjaileva aggressiivinen tai suoranainen vihapuhe on yhtä vastenmielistä ja torjuttavaa. 

Demokratiaan perustuvassa poliittisessa järjestelmässä jokainen valtuutettu, kansanedustaja ja puoluejohtaja on omalta osaltaan vastuussa siitä, ettei väkivalta- tai vihapuhe saa hyväksyttyä asemaa poliittisessa vaikuttamisessa. Jokainen kansan valtuuttama poliittinen edustaja on aatteellisen johtajan asemassa. Tämä tarkoittaa tavallista suurempaa vastuuta jokaisesta sanasta ja kirjoituksesta jonka hän julkisuuteen saattaa, välineestä ja foorumista riippumatta. 

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu