Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Uusi hallitus tarvitaan nopeasti

11.05.2011

Nettikolumni Liedon sosialidemokraatit

Eduskuntavaalit ovat takana ja uusi eduskunta aloittelee työtään. Varsinais-Suomen sosialidemokraattiset ehdokkaat onnistuivat tukiryhmineen yhdessä tekemään näissä oloissa hyvän tuloksen. Neljän kansanedustajapaikan säilymistä voi pitää aidosti torjuntavoittona. Etenkin, kun kokoomus, keskusta ja vihreät menettivät Varsinais-Suomesta kukin yhden paikan parlamentissa. Suoranainen voittaja on tietenkin perussuomalaiset, joka sai maakunnasta kolme uutta edustajaa. 

Vaalitulokseen, etenkin keskustan kannatuksen romahtamiseen, syypäänä ollut kysymys ylivelkaantuneen Portugalin pelastamisesta tukirahoilla sekoittaa eduskunnan työtä vaalien jälkeenkin. EU-maiden päätöksenteon aikataulu painaa päälle niin, että ei tahdo löytyä normaalia menettelytapaa asiasta päättämiseen. Maassa ei ole poliittisessa vastuussa olevaa hallitusta, mutta tärkeästä asiasta pitäisi saada päätös aikaan. 

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen, jonka vastuulla on myös uuden hallituksen kokoaminen, päätyi siirtämään hallitusneuvotteluja eteenpäin, jotta tilanteesta jotenkin päästäisiin eteenpäin. Lisähankaluuksia Kataiselle tulee siitä, että perussuomalaiset ovat jyrkästi kaikkea velkaantuneiden maiden tukia vastaan. Uusi hallitus olisi kykenemätön tukemaan minkäänlaista Portugalin tukipakettia. 

Kansainvälinen keskustelu osoittaa, että juuri kukaan ei tiedä miten paljon tukia eri euromaat tulevat tarvitsemaan, jotta pelätty talouden romahtaminen vältettäisiin. Tiedossa on vakava huoli siitä, että Kreikka saattaa mennä velkasaneeraukseen, jolloin Suomikin menettäisi osan lainasaatavistaan. 

Sdp:n lähtökohtana näissä keskusteluissa on se, mitä lausuimme vaalien alla: Tuen ehtona on, että sijoittajat ja rahoituslaitokset osallistuvat jollakin tavalla riskien kantamiseen. Tämä on kohtuullinen vaatimus, kun ottaa huomioon pankkien perimät korkeat korot. 

Suomalaisten kannalta vakava asia on, että uuden hallituksen muodostuminen siirtyy. Nyt tarvittaisiin ripeästi toimintansa aloittava hallitus, joka ryhtyisi hoitamaan maan asioita. Tarvittaisiin nopeita päätöksiä työllisyysmääräahojen lisäämiseksi lisäbudjetissa vielä ennen kesää, jotta nuorisotyöttömyyden torjumisessa päästään liikkeelle. 

Lukuisat muut asiat odottavat käynnistämistä ja linjauksista päättämistä. Nyt joudutaan odottamaan muutama viikko. Hallitusneuvottelut käynnistyvät 18.5., jossa varmistuu paitsi edessä olevan vaalikauden ohjelmalliset linjaukset myös se, ketkä ryhtyvät hallitusvastuuta kantamaan.  

Moni asia näyttää epävarmalta juuri nyt. Hallituksella on edessään kevään jälkeenkin vaativia päätöksiä sekä EU:n että Suomen asioissa. Tätä tulevaisuutta vasten rehellisesti punniten tulee maahan saada toimiva ja riittävän vahva enemmistöhallitus. Tätä kaikkea ihmetellessä on hyvä muistaa, että kunnallisvaalit ovat syksyllä 2012 ja siihenkin pitää alkaa valmistautua.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu