Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Tehdään yhdessä parempi Eurooppa

15.03.2011

Puhe Välikysymys hallituksen kannanotoista Euroopan talouden vakauttamisneuvotteluissa VK 6/2010 vp

Suomalaiset katsovat nyt Euroopan unioniin epävarmoina ja kyselevällä mielellä. Monet muistavat, että Euroopan unioni synnytettiin toisen maailmansodan raunioille. Aluksi hiili- ja teräsyhteisöstä, sittemmin Euroopan unionista, haluttiin väline, joka sitoo kansallisvaltiot toisiinsa siten, että sodan uhka Euroopassa poistuu. Kun yhteisestä hyvinvoinnista tulee ratkaiseva ehto omalle kansalliselle hyvinvoinnille, halukkuus aseelliseen konfliktiin pienenee. 

Tänään näemme Euroopan, jossa eräiden, vielä äskettäin vakaiden ja rauhallisten maiden pääkaupunkien kaduilla on väkivaltaisia mellakoita, kun kansalaiset puolustavat oikeuksiaan hyvinvointiin. Eurooppalainen rauhan ja hyvinvoinnin projekti yskii nyt pahasti. Mistä tämä johtuu, sen pääosin tiedämme: eräiden valtioiden vastuuttomasta talouspolitiikasta ja useiden rahoituslaitosten kontrolloimattomasta riskinotosta. Poliitikot ovat antaneet kansalaisille, mitä nämä ovat pyytäneet, ja valtiot ovat velkaantuneet, kun toiveitten toteuttamiseen ei ole löytynyt rahoitusta valtion verotulojen kautta. 

Ikävintä tuon rauhanprojektin kannalta on se, että ylitsevuotava rahoitus on ajanut valtiot ylivelkaantumiseen samalla, kun rahoituslaitokset ovat koonneet huikeita voittoja lainojen korkoina. Kun ylivelkaantuneiden maiden suohon vajoaminen syveni, tarvittiin muiden apua niiden nostamiseen pois suonsilmäkkeestä. Veitsi kurkulla nämä maat ajettiin sopimukseen, jossa niiden poliittinen johto pakotetaan toteuttamaan ankaraa menokuria ja lainanlyhennysohjelmaa sen vastineeksi, että lainahanat eivät kokonaan sulkeudu. Mitä tällaisesta Euroopasta tulee, kysyvät nyt suomalaiset eduskuntavaalien alla? Mitä tulee tästä Euroopasta, jossa maa toisensa jälkeen vajoaa suohon siksi, että yksityisten rahoituslaitosten ote siihen on kasvanut liian suureksi? 

Sosialidemokraatit haluavat, että tästä tehdään yhdessä parempi Eurooppa: Eurooppa, jossa toteutuvat oikeus ja kohtuus. Yksityisten rahoituslaitosten vastuuta riskeistä tulee kasvattaa. On kestämätöntä, että jatkaisimme sillä tiellä, joka vapauttaa voittoja keränneet velkojat tappioiden riskeistä.

Euroopan unionin idea ei ole se, että veronmaksajat tukevat sadoilla miljardeilla yksityistä rahoitusbisnestä. Euroopan unionin idea oli ja on jotain ihan muuta. Eurooppalainen sosialidemokraattinen liike korostaa tarvetta uuden, sosiaalisen Euroopan synnyttämiselle. Sosiaalisessa Euroopassa kansalaiset kokevat, että heitä kohdellaan oikeudenmukaisesti. Nyt kehitetty menettely, jossa hallitukset pitävät yksityisiä pankkeja pystyssä veronmaksajien rahoilla, ei ole menettely, joka koettaisiin oikeudenmukaiseksi. Oikeudenmukaisilta eivät varmasti tunnu myöskään ne äkilliset ja dramaattiset leikkaukset, joita ylivelkaantuneissa maissa joudutaan toimeenpanemaan. 

Arvoisa puhemies! Sosialidemokraateilla on vakava huoli siitä, että Euroopan unionissa synnytetty kilpailukykysopimus heikentää unionin sosiaalista ulottuvuutta. Vaarana on, että sopimusta aletaan soveltaa kaavamaisesti samalla tavalla eri jäsenmaissa maiden erilaisuudesta riippumatta. Pohjoismaisen mallin monet piirteet näyttäytyvät kilpailukyvyn esteinä, jos sopimusta sovelletaan kaavamaisesti.

Pari esimerkkiä Suomen vahvuuksista: Ensinnäkin suhteellisen kireä ja progressiivinen verotuksemme tuottaa laajat ja tehokkaat palvelut ja pienentää monia riskejä yhteiskunnassa. Toiseksi julkisen sektorin palkoilla kyetään houkuttelemaan korkeasti koulutettua väkeä esimerkiksi kouluihin, ja tämä on yksi koulujemme menestyksen syy. 

Arvoisa puhemies! Varmaankin vasta myöhemmin tulee lopullinen selvyys siitä, mitä oikeastaan on sovittu euromaiden huippukokouksessa takausvastuiden kasvattamisesta. Markkinoiden reaktio korkojen laskuna näyttäisi puhuvan sen puolesta, että liittokansleri Merkelin tulkinta on oikea, siis että takausvastuuta on päätetty kasvattaa. Korkotason kannalta olisi tietysti toivottava, etteivät rahoituslaitokset ottaisi tosissaan sitä, mitä Suomen pääministeri sanoo neuvottelussa tästä asiasta sovitun. 

Arvoisa puhemies! Kannatan ed. Heinäluoman esitystä päiväjärjestykseen siirtymisen sanamuodoksi.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu