Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Rikoslaki ja yleinen oikeustaju ovat lähentyneet

30.03.2011

Mielipide Turkulainen 30.3.2011

Lounais-Suomen demarinuorten piirihallitus nosti Turkulaisessa (12.3.) esiin tärkeän epäkohdan. Demarinuoret ovat huolissaan siitä, että seksuaalirikoksista annetut tuomiot näyttävät vähättelevän seksuaalirikoksia.

Ongelmaa on pohdittu myös eduskunnassa nyt päättyvällä vaalikaudella. Myös konkreettisia parannuksia on tehty. Eduskunnan lakivaliokunnan jäsenenä olen osallistunut lainsäädännön kehittämiseen demarinuorten toivomaan suuntaan. Eduskunta on muuttanut rikoslakia niin, että lähisuhdeväkivallan uhrin asema vahvistuu olennaisesti. Kun rikos on tullut ilmi, uhrin ei enää tarvitse itse nostaa syytettä vaan sen tekee virallinen syyttäjä. Tällä on ennalta ehkäisevää vaikutusta myös seksuaalirikosten kannalta.

Toinen lakiuudistus koskee puolustuskyvyttömän raiskausta. Uusi laki antaa entistä vahvemman seksuaalisen koskemattomuuden suojan sellaiselle henkilölle, joka on esimerkiksi nukahtanut tai humalapäissään sammunut. Tällaisen henkilön hyväksikäyttö tuomitaan jatkossa raiskauksena, mikä merkitsee rangaistuksen huomattavaa ankaroitumista. Vähimmäisrangaistus nousee 14 päivästä yhteen vuoteen vankeutta ja mahdollisuus päästää tällaisen teon tekijä sakkotuomiolla poistuu.

Kolmanneksi eduskunta hyväksyi tällä viikolla Suomen liittymisen Euroopan neuvoston yleissopimukseen, joka koskee lasten suojelemista seksuaaliselta riistolta ja seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Samassa yhteydessä hyväksyttiin useita rikoslain muutoksia. Muutokset koskevat syyteoikeuden vanhentumista, lapsipornon hallussapitoa ja levittämistä, lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja lapsen houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin. Rikoslain ohella muutoksia tehtiin myös Lastensuojelulakiin tavoitteena lisätä lasten parissa toimivien aktiivisuutta lasten hyväksikäytön havaitsemisessa ja pysäyttämisessä.

Rikoslaissa on tyypillistä, että tuomioistuimelle jätetään laaja harkintavalta siinä, miten ankara seuraamus jostain rikoksesta yksittäisessä tapauksessa määrätään. Jotkin annetuista tuomioista ovat kuitenkin olleet varsin kaukana yleisestä oikeustajusta. Tällä vaalikaudella on tästä syytä päädytty jonkin verran kiristämään rangaistusasteikkoja ja selkeyttämään lainsäädäntöä muutoinkin.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu