Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Eroon telakkariippuvuudesta

03.03.2011

Mielipide

Teollisuuden työpaikkojen synnyttäminen on Turun talousalueen merkittävin haaste. Alueen veturina toimineelta telakalta ovat voimat loppuneet, ainakin toistaiseksi. Pitkä sarja maailman upeimpia loistoristeilijöitä työllisti tuhansia itse telakalla ja toistakymmentä tuhatta henkeä alihankintayrityksissä. Se kaikki oli hyvää. Mutta samalla syntyi työpaikkojen valtava riippuvuus telakan saamista tilauksista. Ajauduttiin yhden kortin varaan.

Parhaillaan on menossa myönteinen prosessi, jossa alihankintayritykset ja telakka vähentävät keskinäistä riippuvuuttaan. Myös telakalle on tärkeätä, että yritykset saavat tilauksia muilta, mutta pysyvät lähellä, säilyttävät osaavan ammattitaitoisen väkensä ja kehittävät osaamistaan. Siltäkin varalta, että uusia tilauksia taas tulee. Jos yritysverkosto pääsee kuolemaan, edellytykset telakan toiminnan käynnistämiseen heikkenevät olennaisesti.

Tilanne on henkisesti vaikea. Työ- ja elinkeinoministeriön puolelta on useampaan kertaan todettu, että turkulaiset ovat liian hitaita ymmärtämään ja tunnustamaan kipeitä tosiasioita. Viimeksi TEM:n johtaja Anssi Paasivirta totesi: ” Meitä harmitti ja hermostutti nähdä, että Turun seudulla vain odoteltiin tilausta. Joka kerta, kun tästä puhuimme, meille sanottiin, että ottakaa ihan rauhallisesti, nämä suhdanteet kuuluvat asiaan.” (TS 24.2.) Ministeri Pekkarinen on aiemmin luonnehtinut turkulaisia samaan tapaan.

Kun katsoo Turun telakkaa koskevaa nettikirjoittelua, löytää kiinnostavaa arviointia siitä, mistä tilanne johtuu. Telakan toimintatapoihin ja johtamiseen kohdistuu ankaraa arvostelua. Moni on sitä mieltä, että telakka on omaa välinpitämättömyyttään jäänyt pahasti jälkeen, kun perusteltuja investointeja toiminnan kehittämiseen ei ole tehty. Telakan laatujohtamisessa nähdään merkittäviä puutteita, jotka johtavat toistuvasti samojen kalliiden virheprosessien tekemiseen.

Turun alueen teollisuuden alan yritykset tarvitsevat nyt vahvaa tahtoa hankkia itselleen riippumattomuus telakasta. Rakennemuutoksen antama valtion käsi on tarkoitettu avuksi tässä itsenäistymisessä. Tavoitteena on alueen korkeata ammattiosaamista hyödyntävä, rohkeasti uudistuva, korkeata laatua tuottava teollisuus, joka ei pysyvästi jää valtion tuen varaan. Vikinglinen rakentaminen antaa telakalle mahdollisuuden laittaa omat toimintatapansa kuntoon.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu