Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Luottamus hyvä, kontrolli parempi

22.02.2011

Kolumni Uutispäivä Demari

1970-luvun Tekniikan Maailman sivuilta mieleeni on jäänyt lehden toteuttama laaja hanke, jolla tutkittiin huoltamoiden toiminnan laatua. Autojen kunto tutkittiin tarkoin ennen kuin ne vietiin huollettaviksi. Niihin saatettiin tehdä tiettyjä vikoja. Autoihin tehtiin virityksiä, eräänlaisia näkymättömiä sinettejä, joiden perusteella voitiin jälkeenpäin varmistaa, oliko jokin kohta tarkistettu tai korjattu vai ei. 

Autot noudettiin korjaamoilta ja arvioitiin. Monien huollosta paljastui suuria puutteita. Joillekin autoille oli annettu vain ”valohoitoa” ilman, että edes konepeltiä olisi avattu. Asiakasta laskutettiin sellaisesta, mitä ei tosiasiassa ollut tehty. Joillekin autoille oli tehty tarpeettomia korjauksia. Tekniikan Maailma teki testejä useana vuonna ja korjaamot alkoivat ryhdistäytyä. Asiakas alkoi yhä useammin saada rahalleen vastinetta. 

Runsas viikko sitten radio-ohjelmassa kerrottiin professori Juho Saaren menneen hammaslääkäriin. Yksityislääkäri kertoi Saarella olevan yksitoista alkavaa reikää ja ientulehdus. Jutun mukaan Saari halusi ennen hoidon aloittamista pyytää toisen arvion hampaistonsa tilasta. Hän kävi julkisen terveydenhuollon erikoislääkärin tutkittavana. Nyt tulos oli, että Saaren hampaistossa on yksi alkava reikä. Jutun mukaan Saari katsoo, että ensimmäisen lääkäriaseman osalta kyse on petoksen yrityksestä. Tapaus on esimerkki siitä, miten yksittäinen valistunut kuluttaja onnistui säästämään ison summan omaa ja myös yhteiskunnan rahaa. 

Terveydenhuollon rakenteiden kehittäminen on seuraavan vaalikauden suurimpia tehtäviä. Tämä työ vaatii samanlaista kylmäpäisyyttä, jota Tekniikan Maailma tai professori Saari edustavat edellä kuvatuissa tilanteissa. On oltava tarkkana, kenen käsiin yhteiskunta uskoo yhteisten rahojen kuluttamisen. On päästävä irti sellaisista rakenteista, jotka kannustavat kuluttamaan verorahoja. On vahvistettava rakenteita, jotka varmistavat, että verorahojen käytöllä on todellista vaikuttavuutta. Veronmaksajien on saatava rahoilleen vastinetta. 

Julkisesti rahoitetun terveydenhuollon järjestelmän olisi hyvä olla sellainen, että ainakin diagnoosin tekemisen ja hoidon tarpeen arvioinnin tulisi tapahtua viranomais- tai virkavastuulla. Ei ole hyvä, jos hoidon laajuudesta päättää se, jonka tulot ovat sitä suuremmat mitä enemmän hoitoja määrätään. 

Julkisen terveydenhuollon palveluksessa oleva viranhaltija edustaa tehtävässään veronmaksajia. Hän vastaa siitä, että veronmaksajat saavat rahoilleen vastinetta ja ettei turhia toimenpiteitä tehdä. Jos julkinen maksaja ostaa sekä diagnoosit että hoidot yksityiseltä tuottajalta, on olemassa riski, että moraalin romahtaessa veroeuroja palaa aivan tarpeettomaan. Tilaaja-tuottajamallissa diagnoosi tulisi tilata eri tuottajalta kuin hoito. 

Vuosia sitten kolaroin autoni. Vakuutusyhtiö ja korjaamo sopivat auton kunnostuksesta. Mielestäni kyse oli etulampusta ja palasta puskuria. Hakiessani auton korjaamolta havaitsin, että auto oli lisäksi pesty ja siivottu sisältä ja ulkoa. Vakuutusyhtiön eli vapaaehtoista autovakuutusta maksavien piikkiin. Oli tehty sellaista, mihin tuskin oli perusteita. ”Luottamus hyvä mutta kontrolli parempi”, kuuluu vanha sanonta. Se kannattaa muistaa erityisesti terveydenhuollon rakenteita uudistettaessa.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu