Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Säännöllinen palkka paras keino vähentää köyhyyttä

05.02.2011

Mielipidekirjoitus Turun Sanomat

Professori Susan Kuivalainen esitti tärkeän analyysin pienituloisimpien lapsiperheiden toimeentulon parantamisvaihtoehdoista (TS 3.2.2011). Kun perusturvan taso on jäänyt rajusti jälkeen muusta tulokehityksestä ja myös kustannuskehityksestä, joutuvat yhä useammat lapsiperheet hakemaan toimeentulotukea. Kuivalainen toteaa, että toimeentulotuen hakeminen on niin vaativa prosessi, että moni jättää tuen hakematta. Ihmiset eivät kykene saamaan itselleen sitä, mikä heille lain mukaan kuuluisi. 

Toimeentulotuen varassa elävän on vaikea kokea, että häntä kohdellaan oikeudenmukaisesti. Hakeminen on itsessään nöyryyttävää, kun tulot ja varallisuus on esiteltävä ja oma köyhyys avattava yksityiskohtia myöten. Epäoikeudenmukaiselta tuntuu myös se, että pieni tulon lisäys yhdessä kohdassa leikkaa toimeentulotukea toisessa kohdassa. Kun lapsilisä nousee, toimeentulotuki pienenee eikä talous kohene. Viranomaiskontrolli, epäluuloisuus ja riippuvuuden tunne korostuvat järjestelmässä. 

Siksi on tärkeää, että perustoimeentulon turvaa kehitetään niin, että toimeentulotuen tarve kaikissa perheissä vähenee. Merkittävin tekijä on työllisyyden vahvistaminen. Työstä saatava säännöllinen palkka on paras keino köyhyyden ja toimeentulotukiriippuvuuden poistamiseen. Toiseksi paras keino on jälkeen jääneen perustoimeentulon turvan tason nostaminen. Molemmat lisäävät oikeudenmukaisuuden kokemusta yhteiskunnassa. Sdp:n näkemys on, että vaikeasta valtion talouden tilasta huolimatta seuraavalla vaalikaudella voidaan ja on syytä tehdä perustoimeentulon turvaan 100 euron / kk tasokorotus. Tämän tulisi koskea niin työttömyysturvaa kuin sairaus-, äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahojakin.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu