Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Rauhaa pyhälle maalle

24.12.2010

Mielipide Helsingin Sanomat

Joulun pyhät kertomukset piirtävät kuvaa muutaman ihmisen elämästä parin tuhannen vuoden takaa. Noista ihmisistä on aika jättänyt kauan siten, mutta paikat, joille joulun tapahtumat kertomuksissa sijoittuvat, ovat edelleen olemassa. Mitä kuuluu meidän aikamme Palestiinaan, Pyhälle maalle jossa taannoin kerrottiin kaikuneen itse enkelien sotajoukon laulu, joka lupasi rauhaa maan päälle? 

Surullista kyllä, rauha näyttää pakenevan yhä kauemmas. Epäluottamus, pelko ja väkivallan uhka leimaavat alueen ihmisten elämää eikä ratkaisua ole näköpiirissä. Osa ihmisistä muinaisen Palestiinan alueella elää aineellisesti hyvin, mutta jatkuva pelko jäytää heidänkin elämäänsä. Toinen osa ihmisistä joutuu elämään syvenevässä kurjuudessa. Piiritetyn Gazan alueelta tulevat raportit kertovat syvenevästä aineellisesta puutteesta ja pahenevista ihmisoikeusloukkauksista. Israelin kovan oikeistopolitiikan aiheuttamassa syvenevässä kurjuudessa syntyy otollinen ilmapiiri vastakkaisen puolen poliittiselle radikalisoitumiselle. Hamasin vaikutusvalta Gazan alueella on tästä konkreettinen esimerkki. 

Palestiinalaisista vastuuta tuntevat kysyvät tämän kehityskulun järkyttäminä oikeutetusti: Miksei kansainvälinen yhteisö ponnistele voimakkaammin rauhanneuvotteluprosessin aikaansaamiseksi? Miksi ei rakenneta poliittisia välineitä, joilla voitaisiin lisätä luottamusta Israelin hallituksen ja palestiinalaisten johdon välillä niin että tuloksena olisi aineellisen kurjuuden lievittäminen ja poliittisten ääriliikkeiden heikentyminen? Kun poliittiset äärisuunnat ovat johdossa puolin ja toisin, tavallisista ihmisistä, isistä, äideistä ja perheistä tulee uhreja joiden kärsimykselle ei näy loppua. 

”Maassa rauha ihmisten kesken” on niin eurooppalaisten kuin yhdysvaltalaistenkin tuntema, kerran Palestiinassa lausuttu jouluyön ohjelmallinen julistus. Se puhuttelee meistä kymmeniä miljoonia tänäkin jouluna. Palestiinassa tällä hetkellä asuvat tavalliset perheet, isät ja äidit lapsineen ansaitsevat sen, että EU ja USA kokoavat diplomaattiset voimansa ja ottavat vastuulleen tuloksellisen rauhanprosessin käynnistämisen Pyhällä maalla.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu