Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Sdp:llä on talouspoliittinen vaihtoehto

10.12.2010

Mielipide

Taloustieteen professori Matti Viren arvioi (TS 9.12.), että puolueet eivät kykene eduskuntavaalien alla esittämään talouspoliittisia vaihtoehtoja. Virenin mukaan supistusten vaatiminen on poliitikoille vaikeaa. Esitetyt keinot lisätulojen hankkimiseksi taas ovat lähinnä kosmeettisia. 

Sosialidemokraatit ovat koko vaalikauden ajan esittäneet vaihtoehtoja hallituksen talouslinjauksille. Ensi vuoden osalta vaihtoehtobudjettimme kasvattaa verotuloja 1,3 miljardilla eurolla. Ehdotamme muutoksia muun muassa pääomatulo-, energia-, jäte- ja varainsiirtoverotukseen. Uutena elementtinä ehdotamme pakkausveroa. Esityksemme on mitoitettu niin, että se vahvistaa veropohjaa oikeudenmukaisesti ja on mahdollisimman neutraali elpyvän talouden kannalta. 

Hyvinvointivaltion kestävä rahoitus perustuu korkeaan työllisyyteen ja työurien pidentämiseen. Siksi tarjoamme tehokasta täsmäelvytystä ja työllisyystoimia, joiden avulla saamme 27 000 – 29 000 henkilöä vuodessa työelämään. 

Kaiken kaikkiaan Sdp:n vaihtoehtobudjetti sisältää menonlisäyksiä noin 850 miljoonaa euroa. Budjetti perustuu hallituksen esitystä pienemmälle velkaantumiselle. Sdp:n arvion mukaan julkisen talouden tasapainottamiseen tarvitaan kahden vaalikauden mittainen ohjelma.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu