Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asema sikainfluenssarokotuksissa

26.11.2010

Kirjallinen kysymys KK 979/2010 vp

Tänä vuonna suomalaislapsilla on todettu aikaisempaa enemmän narkolepsiaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotushaittarekisteriin ilmoitettujen tapausten perusteella narkolepsiaa on todettu marraskuuhun mennessä 35 lapsella tai nuorella. Havaittu narkolepsiatapausten lisääntyminen osuu ajallisesti sikainfluenssaepidemiahuipun ja pandemiarokotusten jälkeen. Narkolepsian, sikainfluenssan ja sikainfluenssarokotteen välisiä mahdollisia yhteyksiä selvittämään on perustettu kansallinen narkolepsiatyöryhmä, jossa THL:lla on vahva edustus. 

THL vastasi sikainfluenssarokotteen hankkimisesta Suomeen Sosiaali- ja terveysministeriön ja Huoltovarmuuskeskuksen valtuuttamana. Rokotetta varattiin 5,3 miljoonaa annosta. Noin puolet suomalaisista oli ehtinyt ottaa rokotteen, kun THL elokuussa 2010 suositteli Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän ehdotuksen perusteella, että Pandemrix-rokotukset keskeytetään, kunnes narkolepsian ja rokotteen mahdollinen yhteys on selvitetty.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella on keskeinen asema suomalaisten rokottamisessa. THL harjoittaa lääkeyhtiöiden rahoittamaa tutkimustoimintaa, hankkii kansalaisille rokotteita ja myös arvioi niiden mahdollisesti aiheuttamia haittoja. Erityisesti sikainfluenssarokotusten kohdalla on herännyt kysymys, pystyykö THL toimimaan yksityisistä rahoittajistaan riippumattomasti.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen: 

Miten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen riippumattomuus ja kansalaisten turvallinen rokottaminen taataan?

Peruspalveluministeri Paula Risikon vastauksen kysymykseen voi lukea täällä.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu