Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Kerjäläiset ovat merkki EU:n keskeneräisyydestä

04.06.2010

Mielipide Vakka-Suomen Sanomat

Päättäväisen poliittisen toiminnan ansiosta Suomi on runsaan sadan vuoden aikana kehittynyt maaksi, jossa asuvien toimeentulo järjestyy ilman tarvetta kerjäämiseen. Hyvän tuloksen taustalla on ollut paitsi viisasta sosiaalipolitiikkaa myös vahvaa koulutus-, työ- ja elinkeinopolitiikkaa. Oikeudenmukaista yhteiskuntaa on rakennettu sen varassa, että jokainen kykyjensä mukaan pääsee osallistumaan oman, perheensä ja yhteiskunnan hyvinvoinnin rakentamiseen.

Kerjäläisten tulo Suomeen kertoo siitä, että nämä tavoitteet ja periaatteet eivät ole toteutuneet kaikissa EU-maissa. Kerjäläiset ovat lähteneet liikkeelle, koska heillä ei ole kotimaassaan tarjolla työmahdollisuuksia eikä säällistä sosiaaliturvaa. Kerjäläiset liikkuvat sinne, missä kuvittelevat hyvinvointia olevan niin, että siitä riittää muutamia lantteja myös kerjäläisille. Suomi kuuluu tällaisiin maihin.

Kerjäläiset ovat näkyvä merkki siitä, että hyvinvointi-Euroopan rakentaminen on pahasti kesken. Tämä EU:n keskeneräisyys ei poistu sillä, että yksittäiset suomalaiset antavat kerjäläiselle lantin tai pari. EU ei kehity paremmaksi myöskään niin, että kerjääminen kielletään lailla tai että lantin antamista kerjäläiselle paheksutaan. Tarvitaan jäsenmaiden yhteisiä ponnistuksia kerjäläisten kotimaiden yhteiskuntien kehittämiseksi. Kerjäläiset haastavat meidät tähän työhön.

Uuteen kerjäläisilmiöön on liitetty epäilyksiä ihmiskaupasta ja muusta rikollisuudesta. Tämän torjumisessa suomalaisten viranomaisten pitää olla aktiivisia ja päättäväisiä. Ihmiskaupan osalta on kyse kansainvälisestä rikollisuudesta, jonka torjumisessa kansainvälinen viranomaisyhteistyö on välttämätöntä. Yksilöetiikan näkökulmasta on tärkeää, ettei poliittinen johto ryhdy syyllistämään lantin antajia eikä myöskään meitä, jotka emme anna lanttia.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu