Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Promillerajan lasku kannattaa

01.06.2010

Tiedote

Sisäasiainministeri Anne Holmlund puhui tiistaina 1.6. Viisaasti vesillä -seminaarissa Kotkassa. Puheessaan ministeri Holmlund esitti, että vesiliikennejuopumuksen raja tulee laskea 0,5 promilleen. Kansanedustaja Ilkka Kantola tukee ministerin esitystä.

Viime vuosina eduskunnassa on tehty useita aloitteita vesiliikenteen promillerajan alentamiseksi. Muun muassa Ilkka Kantola teki asiasta kirjallisen kysymyksen viime elokuussa. Vastauksessaan oikeusministeri Tuija Brax näki tuolloin esteenä muutoksille valvontaresurssien puutteen ja voimassaolevan lain muotoilun. Nykyisinkin alkoholin nauttiminen on promillerajasta riippumatta rangaistavaa, jos veneilijän toimintakyky on heikentynyt ja toiminta aiheuttaa vaaraa toisten turvallisuudelle.

Kantolan mielestä vesiliikenteen nopea muuttuminen edellyttää promillerajojen uudelleenarviointia.

- Vesiliikenteen määrä ja veneiden koot ovat kasvaneet. Nopeakulkuisia veneitä on yhä enemmän. Vaikka monissa veneissä on nykyään moderneja navigointivälineitä, niiden turvallinen käyttö edellyttää suurta tarkkuutta, Kantola arvioi.

Tutkimusten mukaan jo lievä humalatila heikentää arviointikykyä, reaktionopeutta ja liikkeiden hallintaa. Vesillä pienikin huolimattomuus voi johtaa vakaviin seurauksiin luonnonolosuhteiden muuttuessa.

- Hallituksen tulisi antaa selkeä viesti, että alkoholin nauttiminen ja veneen päällikön tehtävän hoitaminen eivät kuulu yhteen. Ministeri Holmlundin esitys vesiliikenteen promillerajan laskusta on hyvin kannatettava, Kantola toteaa.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu