Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Optioita tilauksista ja uusista töistä

20.11.2009

Kolumni Turun Sanomat 20.11.2009

Viikon hyvä uutinen: Telakkayhtiö STX Finland sai mittavan, 166 miljoonan euron laivatilauksen Etelä-Afrikasta. Alus rakennetaan Raumalla ja tilauksen työllistävä vaikutus on 600 henkilötyövuotta. Onnittelut Rauman telakalle. Kiitos arjen sankaruudesta kauppaneuvottelijoille kivenkovassa kilpailussa.

Turun telakkaa tuo tilaus ei helpota. Tilanne telakalla on vakava ja käy vaikeammaksi. Maan hallituksen toimet tilanteen helpottamiseksi eivät suuria lupaa. Lupaus innovaatiotuesta vuonna 2012 on toki jonkinlainen porkkana mahdollisille uuden risteilyaluksen tilaajille. Ja on selvää, ettei loistoristeilijän rakennuttaminen ole julkisen vallan, kuntien tai valtion tehtävä.

Uusien tilausten houkuttelemiseksi hallituksen pitäisi yrityksen kanssa etsiä rohkeammin kaikkia niitä keinoja, joita Euroopan unionin jäsenmaat tällaisessa poikkeuksellisessa tilanteessa todennäköisesti sietävät. Kun muissa jäsenmaissa lipsutaan markkinaehtoisuuden ihanteesta, jotta voitaisiin turvata työpaikkoja, kysyy Suomessa yhä useampi pitääkö meidän edelleen esittää ihanteellista mallioppilasta. Kirkasotsaisuutemme voi johtaa tarpeettomaan synkkyyteen tuhansissa kodeissa, kun työtä ei löydy.

Viikon mittaan käyty keskustelu hallituksen elvytyspolitiikasta on ollut tärkeätä. Todellisuus näyttää toisenlaiselta tuon keskustelun jälkeen. Hyvä uutinen on se, että valtiovarainministerille on syntynyt ymmärrys siitä, että pääomatulojen verotusta on tarpeen korottaa – SDP:n esittämällä tavalla – 28:sta 30%:iin. Toinen muutosuutinen on se, että valtiovarainministeri vihdoinkin myöntää, että hallituksen toteuttamat hyvätuloisiin painottuvat veronkevennykset eivät olekaan elvytystä vaan verotuksen rakenteellista uudistamista. Tämän tarkoituksena on lisätä työnteon kannustavuutta.

Kannustavuuspuhe on ollut hallituksen suullisessa ja kirjallisessa ilmaisussa keskeistä. Tämä puhe kuuluu ja kaikuu edelleen vaikka todellinen ongelma on muualla. Kun kymmeniltä tuhansilta ihmisiltä menee työpaikka, ei kannustamisesta ole mitään hyötyä ennen kuin he ovat saaneet uuden työpaikan. Kannustavuus tulee nyt kohdistaa myyntimiehiin ja –naisiin, jotka etsivät suomalaiselle osaamiselle tilaajia kansainvälisiltä markkinoilta. Lisäksi on syytä kannustaa tutkimusta ja tuotekehittelyä. Melkein tekisi mieli ehdottaa jotain optioita niille, jotka tässä tilanteessa kykenevät hankkimaan uusia tilauksia ja työtä Suomeen.

Työmarkkinat ovat rakennemuutoksen karkeissa ja kylmissä kourissa. Emme tiedä, mitä työtä on parin vuoden päästä tarjolla, mutta juuri siksi pitää nyt vahvistaa työntekijöiden työmarkkinakelpoisuutta. Suurin este työn vastaanottamiselle ei nimittäin ole liian antelias työttömyysturva vaan se, että työntekijällä ei ole riittävää koulutusta ja taitoja työstä suoriutumiseen. Ei ketään voi pakottaa veteen, ellei häntä ole ensin opetettu uimaan.

Hallitus on päätöksillään vauhdittanut julkista ja yksityistä rakentamista. Kuntien olemassa olevat tarpeet uudis- ja korjausrakentamiseen ovat suuremmat kuin mihin niillä on varaa. Valtion nykyistä vahvempi ja nopeampi rahoitusapu kuntien investoinneille olisi nyt enemmän kuin paikallaan. Sen myötä syntyvät työpaikat ja lisäarvo tuottavat sijoitetun pääoman takaisen julkisen talouden kassaan. Lisää reaaliaikaista rahoitusta kunnille hallitus, jotta yhteinen hyvä saadaan kasvuun!

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu