Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Kehitysapu vähentää pakolaisuutta

21.08.2009

Kolumni Turun Sanomat 21.8.2009

Kun suomalaisilta kysytään mitä he odottavat pakolaispolitiikalta, useimpien kanta on, että hätää kärsiviä ihmisiä tulee ensisijaisesti auttaa heidän omassa kotimaassaan. Suomalaisten mielestä kasvava pakolaisongelma tulisi ratkaista vähentämällä pakolaisuuden tarvetta. Tarvetta pakolaisuuteen voidaan vähentää, jos ihmisten elinoloja heidän kotimaissaan parannetaan edistämällä demokratiaa, tasa-arvoa, poliittista vakautta ja aineellista ja sosiaalista turvallisuutta.

Suomalaiset eivät ole kuuroja kolmansien maiden ihmisten hädälle. Valtion panostukset kehitysyhteistyöhön ovat saaneet ihmisten laajan hyväksynnän. Jo vuosikymmenten ajan televisioruutu on tuonut maailman hädän meidän silmiemme eteen. Ihmiset odottavat niin Suomen kuin EU:n ja YK:nkin kehityspolitiikalta oikeudenmukaisuutta, tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Tulemme vihaisiksi, jos kuulemme kertomuksia kehitysyhteistyömäärärahojemme tehottomasta käytöstä. Haluamme auttaa lapsia ja äitejä, emme mielipuolisia diktaattoreita.

Vieraillessani YK:n väestö- ja kehityskomission kokouksessa New Yorkissa viime keväänä sain tuoreimpia tietoja siitä, millä tavalla naisten terveyden ja ihmisoikeuksien edistäminen on ratkaisevassa asemassa maailman köyhyyden, nälkäongelman ja muun osattomuuden poistamisessa.

Vaikuttavia työskentelymenetelmiä on löydetty, mutta ruohonjuuritasolla tapahtuva neuvonta- ja koulutus on hidasta ja vaativaa työtä. Erilaisten kulttuuristen tapojen yhteensovittaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Naisten oikeuksien kannalta keskeinen seksuaaliterveyden edistäminen edellyttää ulkopuolelta tulevia aineellisia panostuksia terveydenhuoltoon perhesuunnittelusta synnytyksiin ja lastenneuvoloihin.

Tämän hetken yleinen huoli liittyy kansainväliseen talouden taantumaan. Nokian pääjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo totesi tämän viikon tiistaina, että protektionismi on kansainvälisen talouden vakavin uhka.

Tämä on uhka erityisesti kehittyvien maiden ja kaikkein köyhimpien talouksien kannalta, jos niihin kohdistuvat investoinnit ja rahavirrat tyystin tyrehtyvät. Kun samaan aikaan rikkaat maat ovat leikkaamassa kehitysyhteistyömäärärahojaan, tilanne on todella vakava.

Kaiken päälle on kasautumassa globaali ilmastonmuutos, joka muuttaa sääolot sietämättömiksi juuri niillä alueille, joissa ihmiset jo nyt ovat kaikkein köyhimpiä.

Talouden taantuma kasvattaa elintasoeroja. Ilmastonmuutos muuttaa asumiskelpoisia alueita asumiskelvottomiksi. Köyhyys ja epätoivo estävät demokraattisten yhteiskuntien aikaansaamista ja vahvistamista erityisesti Afrikassa. Väkivaltaisuudet ja aseelliset konfliktit saavat käyttövoimansa paitsi asekaupasta myös siitä, että ne tarjoavat aseisiin tarttuville nuorille miehille ainoan mahdollisuuden työhön. Pakolaisuus kasvaa, ellei jotain tehdä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama totesi Ghanassa, että Afrikan maiden on otettava itse vastuu Afrikan kehityksestä. Hän ei sanonut, että Afrikka pitää nyt jättää oman onnensa nojaan. Kehitysyhteistyön tulee tähdätä siihen, että kehittyvien maiden ihmiset löytävät keinot kantaa vastuu itsestään, perheestään, kaupungistaan, maastaan ja maanosastaan. Kehitysyhteistyön tulee pyrkiä pysyvään muutokseen, jonka tuloksena sekä pakolaisuus että ulkopuolelta tulevan avun tarve loppuu.

Tässä valossa on mahdotonta hyväksyä Suomen hallituksen aikomusta leikata kehitysyhteistyömäärärahoja lähes 100 miljoonalla eurolla. Hallitus asettaa kotimaan työllistämispanostukset kehitysyhteistyön vaihtoehdoksi.

Kehitysyhteistyömäärärahoja leikataan, jotta saadaan kotimaahan työpaikkoja. Tämä asetelma on keinotekoinen ja poliittisesti kyseenalainen, jopa härski. 100 miljoonaa olisi voitu löytää jostain muusta budjettikohdasta.

Ruoan arvonlisäveron alentamiseen käytetään 500 miljoonaa. Tämä merkitsee parhaimmillaan sitä, että 20 euron ruokakassi maksaa lokakuun jälkeen 19 euroa. 100 miljoonaa kehitysavulle tarkoittaisi, että ruokakassi maksaa 19,20. Ja silti hallitukselle jäisi haluamansa määrä rahaa tärkeätä työllisyyspakettia varten.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu