Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Kymppiluokat turvattava

18.08.2009

Tiedote 17.8.2009

SDP:n varapuheenjohtaja Ilkka Kantola pitää pelottavina seurauksia, joita koituu hallituksen päätöksestä vaarantaa kymppiluokkien olemassaolo siirtämällä ne pois yhteishakujärjestelmästä.

- Nuorilta viedään mahdollisuus yksilölliseen kasvuun, Kantola sanoo.

Kantolan mukaan vapaavalintaiset kymppiluokat ovat osoittautuneet tärkeiksi.

- Vuosi lisää kasvuun ja oppimiseen on ollut merkittävä vastaantulo oppilaille, joiden yksilöllinen kehitys ei ole sopinut tavanomaiseen kaavaan.

Kantola muistuttaa, että peruskoulun viimeisen luokan aloittaneiden joukossa on niitä, jotka eivät kykene tulevan talven aikana saamaan riittävästi eväitä jatkokoulutuspaikan valintaan.

- Moni oppilas toivoo lisäaikaa tulevaisuutensa miettimiseen. Lisäksi moni haluaa korottaa arvosanojaan, jotta siivet kantaisivat paremmin sitten kun peruskoulu työntää heidät ulos.

Kantola toteaa, että hallituksen viime vuonna tekemä päätös poistaa kymppiluokka yhteisvalinnan piiristä heikentää tämän mahdollisuuden esilläpitoa oppilaille. Vaarana on, että kymppiluokkien toteuttaminen rapautuu etenkin kun kunnat ovat talousvaikeuksissa.

- Yleisesti hyväksytyt tavoitteet suomalaisten työurien pidentämisestä eivät saa merkitä sitä, että mahdollisia kymppiluokkalaisia hätistellään heikon peruskoulusuorituksen jälkeen ammatilliselle keskiasteelle. Siellä opiskelevien

keskeyttämisprosentti on jo noin 35. Jos kymppiluokkia ei olisi, keskeyttäminen todennäköisesti lisääntyisi entisestään.

- Jokaisen tulee voida kehittyä ja oppia omien henkilökohtaisten mahdollisuuksiensa täyteen mittaan asti, Kantola painottaa.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu