Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Lahjakkuuden markkinahinta

08.04.2009

Kolumni Uutispäivä Demari 8.4.2009

Viikko New Yorkissa avaa silmiä katsomaan maailmaa toisin. Esimerkkinä palvelut. Suomessa niin ravintola- kuin taksipalveluista maksetaan kiinteä hinta, joka näkyy laskusta. Maksat sen, mikä on mustaa valkoisella. Et enempää etkä vähempää. New Yorkissa sinun odotetaan maksavan kohtuullisesti juomarahaa, tippiä, laskun lisäksi.

Juomaraha ei perustu palvelujen ostosopimukseen, vaan moraaliseen koodiin. Juomarahalle ei ole olemassa ylärajaa. Toisaalta sinua ei pidetä varkaana vaikka et maksaisi juomarahaa lainkaan. Voit maksaa tippiä sen mukaan kuinka hyväksi tunnet olosi palvelun johdosta. Maksamalla avokätisesti hyvästä palvelusta kannustat palvelun tuottajaa hyvään. Kannustusjärjestelmä on vapaaehtoinen. Se perustuu enemmän luottamukseen kuin sopimuspapereihin.

New Yorkissa, seuratessani YK:n Väestö ja Kehityskomission kokousta, STT lähetti viestin, että Suomessa on jälleen käynnistynyt kiihkeä keskustelu Fortumin johdon palkitsemisesta. Alkoi taas näyttää siltä, että Suomen valtio ei mahda mitään, että sen omistaman yhtiön johdolle maksetaan kohtuuttomia palkkioita. Sikäli kuin sanaa ”kohtuus” käytetään normaalisti. Kyse ei ollut mistään taksikuskin saamasta hyvän kuljettajan tipistä, jonka matkustaja hyvillä mielin panee kuskin käteen ottaessaan matkalaukkunsa.

Kuka osaa sanoa, mikä on oikeudenmukainen palkka tai palkkio? Onko tyhjentävästi oikeudenmukaista, että pidetään kiinni siitä, mitä on paperilla sovittu? Ei selvästikään, koska laittomia ovat sopimukset, joissa henkilöille maksetaan kohtuuttoman pientä palkkaa. Kuka sanoo, mikä on oikeudenmukaisen palkan yläraja?

Valtio on omistajana erityisasemassa. Valtiolla on erityinen velvollisuus selittää kansalaisille, miten ja millä perusteella palkitseminen sen omistamissa yhtiöissä tapahtuu. Kansalaisilla on oikeus tietää, mikä on se hyöty, jonka turvaamiseksi valtio on valmis maksamaan kohtuuttomilta tuntuvia palkkioita omistamansa yhtiön johdolle.

Työmarkkinoilla eniten arvoa on niillä, jotka ovat lahjakkaimpia. Lahjakkuus on ollut jatkuvasti kysytty arvo, koska lahjakkuudesta on aina puutetta. Taitavia seppiä on huomattavasti vähemmän kuin keskinkertaisia seppiä. Erityisen lahjakkaat yksilöt voivat hinnoitella itsensä korkealle.

Lahjakkaaksi ihmiseksi sanomme sellaista, jolla on runsaasti lahjoja. Lahjalla tarkoitamme yleensä asiaa jota emme ole itse hankkineet itsellemme tai saaneet aikaan. Lahja on jotain annettua. Lahja on lahjaksi saatua. Oman lahjakkuuden hinnoittelussa avoimilla työmarkkinoilla onkin kyse siitä, että me muutamme kauppatavaraksi sen, minkä olemme lahjaksi ilman omia ponnistelujamme saaneet. Toiset saavat synnyinlahjana paremmat lähtökohdat tähän kaupankäyntiin kuin toiset.

Suomalaisten mielestä oikeudenmukainen yhteiskunta voi toteutua vain siten, että näitä lähtökohtien eroja tasoitetaan määrätietoisella, solidaarisella politiikalla julkisen vallan toimesta. Tällä tavalla parhaimpien yksilöiden saamat suuret lahjat tulevat kaikkien yhteiseksi hyväksi.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu