Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Kiitos Jorma Hynninen

04.05.2009

Suomalaisten suuresti arvostaman oopperalaulaja Jorma Hynnisen kirjoitus kirkon Kotimaa-lehden mielipidesivulla 30.4.2009 on pitkästä aikaa painavinta, mitä on kirjoitettu samaa sukupuolta olevien ihmisten rakkaudesta ja heidät tuomitsevien rakkaudettomuudesta. Hynnisen mitta on tullut täyteen kun muun muassa hänen lapsensa tuomitsijoina esiintyvät tahot, joiden tukemiseen Hynninen itse on vuosien mittaan nähnyt vaivaa laulajana.

Hynninen kirjoittaa: "Te olette ottaneet tuomarin osan. Kuitenkin me kaikki olemme syntisiä. Kuka meistä kykenee sanomaan, mikä syntisyys on suurempi toista? Kahden ihmisen sitoutunut rakkaussuhde ei ole rikos minkään lain mukaan. Se ei vahingoita heitä itseään eikä ulkopuolisia, vaan on heidän oma asiansa. Meillä ei ole hengellistä eikä moraalista oikeutta pitää heitä alempiarvoisina ihmisinä eikä sulkea heitä pois oman erinomaisuutemme ulkopuolelle."

Jorma Hynnisen kirjoitus tuo elävästi mieleen arkkipiispa Mikko Juvan painavat sanat samassa asiassa aikanaan. Taustakin oli saman kaltainen: Kun aluksi perin oudolta näyttävää elämää näkee läheltä ja omissa rakkaimmissaan, ei voi liittyä niiden joukkoon, jotka ulkokohtaisen arvion perusteella jyrkin sanoin tuomitsevat sen mitä näkevät.

Oopperalaulaja Jorma Hynnisen kokemus elämästä, kontaktit kansainväliseen maailmaan sekä vahva ja aito yhteys Suomeen ja suomalaisten sydämiin antaa mielestäni tavattoman suuren painon hänen kirjoitukselleen. Hänen ei ole tarvis tulla esiin iitsensä korostamiseksi tai siksi että voisi esiintyä piristävän radikaalina henkilönä julkisuutta tavoitellen. Kaiken tuon Hynninen lienee moneen kertaan jo ehtinyt saada siinä määrin kuin on sitä kaivannut. Kirjoituksessa on kysymys rajan vetämisestä ymmärtämättömyydestä nousevalle tuomitsevalle asenteelle. Sellaiselle hengellisyydelle, joka nousee enemmän kirjaimesta kuin ihmisen kasvojen ja hänen hätänsä kohtaamisesta.

Kiitos Jorma Hynninen, kiitos ihmisen äänestä tärkeässä asiassa!

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu