Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Sokea usko

20.10.2008

Kolumni

Uutispäivä Demari 20.10.2008

Helsingin Sanomien mukaan valtiovarainministeri Katainen on verrannut maailman finanssimarkkinoita psyykkisesti sairaaseen ihmiseen, joka on menettänyt luottamuksen itseensä ja kaikkiin muihin. Katainen sanoo, että EU-valtiot toimivat nyt lääkäreinä ja pumppaavat potilaaseen niin vahvaa lääkettä, että se pääsee kuntoutusjaksolle.

Vertaukset kertovat usein enemmän esittäjästään kuin selventävät itse asiaa. Minun on vaikea nähdä, että finanssimarkkinoiden luottamuskriisissä olisi kysymys mistään sairausilmiöstä. Pikemminkin päinvastoin. Sairasta olisi ollut, jos luottamus kaikesta huolimatta olisi säilynyt. Markkinoille syntynyt vahva epäluottamus, sitä seurannut rahan hinnan nopea nousu ja lainan saannin vaikeutuminen ovat merkkejä siitä, että tervejärkistä harkintaa ja rationaalista päätöksentekokykyä löytyy.

Katainen on sairaudesta puhuessaan kuitenkin oikeilla jäljillä sikäli, että finanssimarkkinoiden kriisi on seuraus henkisestä sairaudesta. Sen nimi on sokea usko markkinoilla vapaasti kilpailevien yritysten kykyyn tuottaa taloudellista lisäarvoa, joka koituu kaikkien eduksi. Kun taloudellisen toiminnan perustana on virheellinen uskomusmaailma, seuraukset ovat hirvittäviä. Uskolla on väliä. Tarvitaan uskon puhdistusta.

Toivomme, että taloudellisen toiminnan osapuolet tahtovat toisilleen hyvää ja että maailma voisi rakentua kaikkien vapauden ja keskinäisen yhteisvastuun varaan. Kokemuksesta tiedämme, että pelkkä vapauden korostaminen johtaa voimakkaimpien mielivaltaan ja jättää kaikkein heikoimmat suojattomiksi. Silloin ainoa apu löytyy julkiselta vallalta ja tavallisten kansalaisten lompakoista. Sosialidemokraattien analyysissä nykyinen finanssikriisi ei ole minkään oudon mysteerin tulos. Se on terve reaktio ja johdonmukainen seuraus rajoittamattomasta ahneudesta, rosvoamisesta ja köyhien ihmisten hyväksikäytöstä.

Hallitusten antamat takuut toivottavasti synnyttävät luottamusta finanssimarkkinoille. Lääke on oireenmukaista, ensiapuluonteista hoitoa. Pysyvämmän vakauden ja luottamuksen saavuttaminen vaatii lisäksi radikaaleja muutoksia markkinatalousmaiden hallitusten poliittiseen ajatteluun. Kyse on talousoppeja koskevan uskon perusteellisesta ravistelusta. Tämän uskonpuhdistuksen sisältönä on sen tunnustaminen, että vapaiden markkinoiden toiminta on otettava vahvemmin sääntelyn piiriin. Nyt nähty ilmiö kertoo siitä, että talousliberalismin ylistämä näkymätön käsi on paitsi näkymätön myös sokea.

Meneillään olevan finanssikriisin opetus on, että valistuneen maailman on otettava vahvempi ote tuon sokean käden ohjaamisessa. USA:n presidentinvaaleilta odotetaan paljon.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu