Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Onko oppositio kiellettävä?

05.02.2009

Mielipide Turun Sanomat 5.2.2009

Mikä on varmin keino vaientaa oppositio? Opposition häpäiseminen. Mikä on vaikuttavin tapa häpäistä oppositio? Se, että ryhdytään vihjaillen syyttämään oppositiota epäisänmaallisuudesta tai maanpetturuudesta.

Näin heikennetään ja häpäistään oppositiota kutakuinkin kaikissa totalitaristisissa maissa, joissa poliittinen valta on yhden puolueen hallussa. Näissä maissa mielenosoitukset kielletään ja kansalaisia pidätetään silloin kun oppositio ryhtyy arvostelemaan hallituksen politiikkaa. Pidätysten ja sananvapauden rajoittamisen perusteluissa todetaan, että nämä ihmiset ovat isänmaan vihollisia tai maanpettureita.

Valtiovarainministeri Katainen on kolumnissaan (TS 3.2.) tarttunut tähän välineeseen. Viitatessaan O.W Kuusisen hallitukseen, hän vertaa Suomen nykyisen poliittisen opposition toimintaa maanpetokselliseen toimintaan talvisodan aikana.

Tämä on uutta suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa 30-luvun IKL:n eräiden ylilyöntien jälkeen. Syntyy käsitys, että hallitus pyrkii asettamaan rajat laillisen, poliittisen opposition sananvapaudelle. Tämän opposition takana oleva osa Suomen kansasta ei ole vähäinen. Kataisen uutta tyyliä ei voi kritiikittä niellä. Kyse on demokratiamme perusteista. Opposition häpäiseminen ja puhevapauden rajoittaminen on askel kohti yksipuoluejärjestelmää. Hallitus vahvistaa parhaiten asemaansa, jos se onnistuu hyvien tekojen tekemisessä, eikä sen tarvitse turvautua ala-arvoiseen opposition häpäisemiseen.

Tätä Katainen tuskin on tarkoittanut. Siksi hänen tulisikin pyytää anteeksi harkitsematonta kovien asiden käyttöä opposition kritiikissään.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu