Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Sanoista teoiksi

14.10.2008

Kolumni

Väkipyörä 4/2008

Sosialidemokraattisen puolueen kuntavaalikampanja käynnistyi kesän jälkeen Unelmista todeksi -kiertueella. Koko maahan suuntautuneen kiertueen aikana tavattiin satoja ihmisiä. Rohkaisimme heitä kertomaan unelmista meille ja laittamaan terveisiä myös tekstiviestein ja sähköpostilla. Kiertueen tuloksena koottiin lähes tuhat viestiä. Osa näistä viesteistä on näkyvillä puolueen kuntavaalikampanjan aineistossa.

Unelmista puhuminen ei ole kaikille helppoa. Moni kokee vieraaksi unelmakielen käyttämisen. Onpa meitä monia aikanaan opetettukin, etteivät unelmat elätä, vaan työ ja ahkeruus. Unelmakielen vierastaminen ei tarkoita, ettei ihmisillä olisi muutostoiveita, odotuksia ja vaatimuksia. Toreilla ja turuilla ihmisiä tavatessani he eivät lähde itse, ainakaan turkulaiset, kertomaan vieraalle ihmiselle unelmistaan. Mutta puhuttavaa heillä on. He haluavat kertoa kansanedustajalle pettymyksistään. Pettymyksestään terveys- tai sosiaalipalvelujen käyttäjänä. Pettymyksestään kotikuntansa asioiden hoitoa kohtaan. He kertovat pettymyksistään eduskuntaa ja hallitusta kohtaan ja myös pettymyksistään omaa puoluettaan kohtaan. Pettymyksistään niitä kohtaan, joilla on valta. Pettymyksistään järjestelmiä ja systeemiä kohtaan.

Kun pettymysten määrä kasvaa, niistä on saatava puhua. Jos ei saa puhua, menee loppukin luottamus politiikkaan ja demokratiaan. Siksi on tavattoman tärkeätä, että niin luottamushenkilöt kuin kuntavaaliehdokkaatkin suostumme kuuntelemaan, mitä sanottavaa ihmisillä on. Mitä unelmia heillä on ja mitä pettymyksiä. Eniten opimme kuuntelemalla. Eniten vaikutamme ihmisten käsitykseen politiikasta kun kuuntelemme heitä ja olemme kiinnostuneita heistä.

Politiikkaa ei silti voi tehdä nykymaailmassa pettymyskampanjan muotoisena. Politiikan on käännettävä ihmisten pettymykset muutosvaatimuksiksi, ja jos niin halutaan sanoa, unelmiksi. On asetettava tavoitteet terveydenhuollon, ikäihmisten palvelujen, päivähoidon laadun ja koulujen oppilashuollon kehittämiselle. Näin teimme, kun puolueena avasimme valtakunnallisen kuntavaalikampanjamme. Kunnallispolitiikan tehtävänä on miettiä, mitkä ovat parhaita keinoja näiden tavoitteiden toteuttamiseen.

Luottamuksen palauttaminen ja pettymysten torjuminen ennakolta edellyttää käytännön tekoja. Siksi kampanjamme nimenä on Unelmista todeksi. Se tarkoittaa: sanoista teoiksi. Jotta politiikan tekojen tekeminen olisi mahdollista, tarvitaan kansan antama valtakirja. Suuria puheita voi kuka tahansa pitää. Arkipäivää parantavia kuntapoliittisia tekoja voivat tehdä vain ne, joille me äänestäjinä annamme vallan.

Unelmat antavat meille suunnan. Äänestäjät antavat vallan. Nyt on aika hankkia äänestäjien luottamus.

Reilu Turku syntyy teoilla. Tekoja päästään tekemään silloin, kun vaaleissa saamme osaksemme kaupunkilaisten luottamuksen. Sitä siis kilvan hankkimaan!

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu