Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Kiusaamiseen nollatoleranssi

13.10.2008

Tiedote 13.10.2008

Hoitotakuu ei ole lyhentänyt psykiatrisen hoidon jonoja. Resurssien riittämättömyys on johtanut siihen, ettei vakavia puutteita mielenterveyspalveluiden saatavuudessa ole voitu poistaa, vaikka hoitotakuulaki sitä edellyttää.

- SDP tulee tiistaina välikysymyskeskustelun yhteydessä esittämään, miten sosialidemokraattien esittämä terveyskeskusten laaturemontti parantaisi mielenterveyspalveluja. Perusterveydenhuollon resurssien lisäämisen ja rakenteiden uudistamisen lisäksi tarvitaan kaikkia koskevaa kulttuurin muutosta. Mielenterveyden ongelmien ennaltaehkäisyssä ensiarvoista on vahvistaa ihmisten välistä kunnioitusta, lähimmäisyyttä ja lempeyttä. Meidän yhteisöistämme olisi kitkettävä pois halveksunnan, nujertamisen ja kovasydämisyyden kulttuurit. Viimeaikaiset tapahtumat Suomessa ja kansainväliset tutkimukset viittaavat siihen, että kiusaamisena ilmenevä julmuus johtaa vakaviin mielenterveyshäiriöihin ja äärimmäiseen väkivaltaan. Tähän on saatava muutos. Esimerkiksi koulu- ja työpaikkakiusaamisessa on olemassa vain yksi linja: nollatoleranssi, Kantola vaatii.

- Yksilön vakava mielenterveys- tai päihdeongelma koskettaa yleensä myös hänen läheisiään. Lapsiperheen isän tai äidin henkisen toimintakyvyn romahtaminen merkitsee aina vakavaa riskiä lasten hyvinvoinnille. Yhteiskunnan vahva tuki olisikin ulotettava lapsiin silloin, kun äidin tai isän kyky vastata lasten hoidosta ja turvallisuudesta heikkenee. Lasten tilanteen ja avun tarpeen kartoitus jää nyt liian vähälle huomiolle. Tilanne sisältää monia riskejä lapsen kehityksen kannalta. Ei ole oikein, että lapsi tai nuori liian varhain joutuu ottamaan perheessä vanhemman roolin ja kantamaan vastuuta omista vanhemmistaan, sanoo Ilkka Kantola.

- Mielenterveystyön voimavaroja tulee vahvistaa. Mielenterveyspotilaita hoitavat omaiset tekevät inhimillisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti mittaamattoman arvokasta työtä. Kukaan ei jaksa loputtomasti näissä talkoissa ellei saa osakseen arvostusta ja lupaa välillä levätä. Valtion ja kuntien on huolehdittava hoitajien omasta terveydestä takaamalla heille riittävä mahdollisuus vapaa-aikaan sekä turvattava omaishoitajien tuen tason riittävyys, Kantola korostaa.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu