Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Oikeusministeriö ylireagoi

29.10.2008

Tiedote 29.10.2008

Kansanedustaja Ilkka Kantola pitää oikeusministeriön päätöstä kouluttaa valtuustojen puheenjohtajia tunnistamaan lainvastaiset puheet liioiteltuna reaktiona perussuomalaisten vaalivoittoon. Laissa on selvät säännökset siitä, minkälainen julkinen puhe on rangaistavaa. Suomessa on myös kokemusta siitä, että tällaisesta puheesta on nostettu syytteitä.

Valtuustojen puheenjohtajiksi valitaan yleensä kokeneita ja harkitsevia henkilöitä. Ilman erityistä lisäkoulutustakin päästään todennäköisesti hyvään alkuun uusissa valtuustoissa. Oikeusministeriö aliarvioi rankasti tulevien valtuustojen puheenjohtajien kykyä.

Toiseksi on erikoista, että ministeriöllä on näin vahva ennakko-oletus siitä, minkälaisen laillisuusuhkan perussuomalaiset valtuutetut tulevat muodostamaan. Ministeriön harvinaisen vahva varautuminen kuviteltuun uhkaan haiskahtaa perusteettomalta ennakkosensuurilta. Demokratian ja sananvapauden kannalta puhevapaus on perustava oikeus.

Rasismin torjuminen on välttämätöntä, mutta poliittisen päälinjan kritiikille tulee antaa todellinen mahdollisuus. Ylireagointi herättää helposti vastareaktion. Perussuomalaisten vaalivoitto haastaa juuri nyt vuoropuheluun. Puheoikeuden rajaamisen aika on sitten, jos laittomia puheita aletaan valtuustoissa pitää. Koulutusta voi järjestää sitten, kun tiedetään onko siihen tarvetta.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu