Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Kotitalouksien epävarmuus lisääntyy

08.10.2008

Mielipide

Turun Sanomat 8.10.2008

Varsinaissuomalaisen mentaliteetin luotettavuusbrändin kääntöpuoli on pidättyvyys julkisen optimismin esittämisessä. Tässä toiveikkuuden niukkuudessa ovat kunnostautuneet erityisesti Mauno Koivisto ja Sauli Niinistö. Tällainen mentaliteetti käy nykyisen valtiovarainministerin hermoille. Jyrki Katainen hyökkää voimakkaasti puhemies Sauli Niinistön talouspessimismiä vastaan (TS 7.10.).

Hyökkäys ei ole erityisen onnistunut. Kataiselta olisi odottanut tässä tilanteessa täsmällisempää tekstiä tyhjän retoriikan sijaan. Niinistön synkemmät ja lyhytsanaisemmat analyysit tuntuvat uskottavammalta.

Valtiovarainministerin oikeutettu huoli koskee sitä, mikä on suomalaisten uskon tila. Jos kansalaiset menettävät tulevaisuudenuskonsa, se näkyy nopeasti kulutuksen vähenemisenä. Tämä puolestaan vähentää kotimaisen työn tarvetta ja vaarantaa työpaikat. Jos usko loppuu, on koko kansakunnan talous vaarassa. Siksi valtiovarainministerin on sanan avulla pyrittävä ylläpitämään ihmisten uskoa tulevaisuuteen. Ongelma syntyy, jos ihmiset eivät enää usko valtiovarainministerin sanaan. Harvasanainen pessimismi voi tuntua uskottavammalta kuin toistuva vakuuttelu siitä, että me pärjäämme ”tekemisen meiningillä.”

Katainen sanoo, että kotitalouksien ja palkansaajien ostovoima kasvaa ensi vuonna ”nopeasti, peräti kolme ja puoli prosenttia.” Emme tiedä, mitä tapahtuu energian hinnalle, emme tiedä mitä tapahtuu koroille. Eikä ruoan hinnan kehityskään ole valtiovallan käsissä. Katainen kirjoittaa: ”Jokainen voi ennakoida taloutensa tulevaisuutta arvioimalla omien tulojen ja menojen tasapainoa.”

Mutta tämä vaatimus onkin juuri maksimaalisen iso. Juuri näissä asioissa, sekä meno- että tulopuolella, kotitalouksien epävarmuus lisääntyy kansainvälisen finanssikriisin takia. Hallituksen vastuulla on kotitalouksien epävarmuuden vähentäminen, ei ensisijassa optimistisilla puheilla vaan konkreettisilla teoilla.

Katainen viittaa vasemmiston esittämiin ”vastuuttomiin” budjettivaihtoehtoihin. Sosialidemokraatit esittävät valtion 46 miljardin budjettiin 1,3 miljardin lisäystä. Luottamusbudjettimme tulopuolta ei ole rakennettu kertaluonteisten tulojen vaan pysyvien tulokertymien varaan mm. ympäristö- ja pörssiverotuksen avulla. Se, että julkinen talous nyt on vahva, on pitkälti sosialidemokraattien edellisissä hallituksissa harjoittaman politiikan tulosta.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu