Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Pääministeri ei matkusta penkkiurheilijana

16.07.2008

Mielipide Uutispäivä Demari 16.7.2008

Pääministeri Matti Vanhanen ilmoitti jo huhtikuussa, että osallistuu Pekingin olympialaisten avajaisiin. Perusteluksi Vanhanen sanoi, että urheilua ja politiikkaa ei pidä sotkea toisiinsa. Olen samaa mieltä siitä, ettei urheilijoiden pidä ryhtyä Pekingissä politikoimaan. Vanhanen ei kuitenkaan mene Kiinaan urheilijana vaan pääministerinä ja Suomen poliittisen johdon edustajana. Ei ole uskottavaa, että pääministeri voisi esiintyä Kiinassa käydessään vain penkkiurheilijan roolissa. On tärkeätä, että pääministeri ymmärtää Pekingin matkansa työmatkana.

Kiinassa tapahtuu vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja maan ihmisoikeustilanne on osittain jopa huonontunut olympialaisten vuoksi. Ihmisoikeuskysymysten esillä pitäminen on tärkeää juuri olympialaisten aikana siksikin, että maan johto kuuntelee nyt normaalia herkemmin ulkomaita. Länsimaiden ei tule antaa viestiä, ettei meitä Kiinan talouskehityksen lisäksi kiinnostaisi sen sosiaalinen ja demokratiakehitys.

Olisi tärkeää kuulla, miten olympialaisiin matkustavat ministerimme aikovat Pekingissä tuoda esille ihmisoikeuskysymyksiä. Mitä useammissa yhteyksissä ja mitä moninaisimmilla tasoilla asiasta keskustellaan, sen parempi. EU:n selän taakse meneminen tai virallisiin keskusteluihin viittaaminen ei nyt riitä. Myös kahdenvälisissä ja epävirallisissa keskusteluissa pitää tuoda esille meidän kiinnostuksemme Kiinan ihmisoikeustilannetta kohtaan.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu