Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Kiinalta odotetaan enemmän

25.03.2008

Mielipide Turun Sanomat 22.3.2008

Kansainvälinen bisnes katsoo Kiinaan suurin odotuksin. Kiinan yli tuhat miljoonaisessa väestössä on valtava potentiaali niin kulutuksen kuin työvoiman kannalta. Valtava väestö merkitsee myös huimaavan suurta inhimillistä pääomaa, joka tulee tuottamaan valtavia tuloksia tutkimuksen, tieteen, taiteen ja kulttuurin alueilla. Poliittinen järjestelmä on avautunut ulkomaisille sijoituksille, ja talouskasvu on ollut vaikuttavaa.

Taloudellinen kasvu ja teknologinen kehitys ovat tuoneet länsimaiset vapausihanteet yhä laajemmin väestön pohdittaviksi. Kansalaisyhteiskunta saa näistä ihanteista voimaa ja rohkeutta lähteä kehittämään yhteiskuntaa avoimemmaksi ja demokraattisemmaksi. Kansalaisyhteiskunnan aktivoituminen merkitsee väistämättä kritiikkiä yhteiskunnan virallista poliittista johtoa kohtaan.

Olympialaisten tuleminen Pekingiin on Kiinalle sekä riski että mahdollisuus. Olympia-aate on vapausaate. Kisojen myötä maahan tulee läntisen demokratia- ja sanavapaustradition piiristä ennennäkemätön määrä toimittajia. Mielet paitsi ovat uteliaita ja avoimia, myös sisältävät ennakkoasenteita Kiinan ihmisoikeustilanteen ja demokratiakehityksen suhteen. Kansainvälisen lehdistön intressi on toinen kuin kansainvälisen pääoman. Toimittajien suopeuden eteen Kiinan pitää tehdä enemmän tai ainakin toisenlaisia töitä kuin pääoman suopeuden eteen. Kiina voi voittaa tai hävitä olympialaisissaan.

Tiibetistä kantautuneet tiedot ennakoivat Kiinalle heikkoa menestystä. Vaikka on selvää, että viranomaisten tehtävänä on hillitä väkivaltaisia rauhattomuuksia, on äärimmäisen huolestuttavaa, että tilanteesta tiedottamista rajoitetaan. Puuttuminen toimittajien vapauteen herättää spekulaatioita ja vakavia epäilyjä siitä, minkälaisia keinoja viranomaiset käyttävät levottomuuksien rauhoittamisessa. Hajanaiset ja ristiriitaiset tiedot tapahtumista eivät ole omiaan herättämään luottamusta Kiinan viranomaisten toimintaan.

On tärkeätä, että olympialaiset järjestetään niin kuin on luvattu. Yhtä tärkeätä on, että Kiina pitää lupauksensa vapaasta tiedonvälityksestä. Olympialiike, demokratiaa ja sananvapautta arvostava maailma katsoo Kiinaa nyt suurin odotuksin.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu