Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Karvas neuvottelutappio sokerista

01.10.2007

Mielipide Turun Sanomat 29.9.2007

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila joutui palaamaan Brysselin ministerikokouksesta keskiviikkona laihoin tuloksin. Toiveistamme huolimatta sokerituotannon leikkaukset kohdistuvat jälleen Suomeen. Viimeisen kahden vuoden aikana Suomi on leikannut 38 prosenttia sokerin tuotannosta. Leikkaus näkyi Salon tehtaan tuotannon lopettamisena. Tämä ei kuitenkaan riitä, koska kaikki jäsenmaat eivät ole pitäneet kiinni sovituista vähennyksistä. Neuvottelutilanne oli Suomelle jälleen kerran äärimmäisen vaativa. Pienikokoinen mallioppilas ei pystynyt pitämään puoliaan suurten sokerintuottajien vääntöä vastaan. Halu ymmärtää Suomen pohjoiseen sijaintiin liittyviä kohtuullisia tavoitteita oli jostain syystä olematon.

Sokerileikkaus on paitsi periaatteellisesti tärkeä asia myös taloudellisesti merkittävä. Ala työllistää suoraan ja välillisesti tuhansia suomalaisia. Säkylän alueella sokerin tuotannon kerrannaisvaikutuksia elinkeinoelämään ja tehtaan maksamia yhteisöveroja olisi vaikea korvata. Nyt sokerijuurikkaan viljelyn jatko Suomessa on kuitenkin teollisuuden omistajien käsissä.

Kaupan kansainvälistyminen koskee myös sokerin tuotantoa. EU:n tahto avata maanosan sokerimarkkinoita myös kolmansille maille on kannatettava. Maataloustuotteiden myynti Euroopan markkinoille on kehittyville maille askel kohti parempaa elintasoa. EU-markkinoiden avaaminen ei kuitenkaan saa merkitä sitä, että sokerintuotanto tyystin loppuu Suomesta ja jäämme tuontisokerin varaan. Sekä hintatason että kriisitilanteiden huoltovarmuuden kannalta on tärkeätä, että peruselintarvikkeiden tuotantoa säilyy kotimaassa. Sokeri on perusasia. Neuvottelutappio on karvas pala.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu