Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Jouluna arki ja pyhä kohtaavat

18.12.2007

Joulutähti 2007

Jouluevankeliumi on teksti, jossa arki ja pyhä kohtaavat yhtä aikaa herkällä ja vallankumouksellisella tavalla. Juuri siksi Luukkaan teksti puhuttelee yhä edelleen. Jollakin salatulla tavalla se ruokkii ihmismieltä, joka etsii itselleen tilaa arjen keskellä ja unelmoi paremmasta tulevaisuudesta.

Luukkaan evankeliumin toisen luvun alku on täynnä viittauksia arjen tosiasioihin: hallitus, valtakunta, verotus, suku, kihloissa oleminen, lapsen odotus, synnyttäminen, vauvanhoito, kaupungin majoituskapasiteetti, lampaat, paimenet, yötyö. Jouluevankeliumin alkupuoli koostuu arjen sanoista. Puolivälissä sanat muuttuvat. Arkitodellisuus murtuu rajusti, kun paimenten keskuuteen ilmestyy enkeli.

Eikä vain yksi enkeli vaan kokonainen taivaallisten olentojen joukko. Enkelit kertovat paimenille, että heidän odottamansa pelastus on alkanut toteutua. Pyhissä kirjoissa luvattu pelastaja on syntynyt Betlehemissä. Jumala antama pelastaja tuo rauhan maailmaan. Enkelit kiittävät Jumalaa siitä, että hän näin rakastaa ihmisiä.

Olemme monella tavalla paimenten kaltaisia ihmisiä. Meilläkin on omat tehtävämme, vastuumme ja tämä arjen todellisuus. Meillä on omat huolemme. Kaipaamme rauhaa maailmaan. Toivomme, että köyhyys ja väkivalta poistuisivat. Unelmoimme ihmisten välisestä ystävyydestä ja sopusoinnusta lähellä ja kaukana. Haluamme tietää, mitä voidaan tehdä maailman pelastamiseksi luonnon saastumisen ja ilmastonmuutoksen uhan edessä.

Arjen katkaisevana jouluna toivoisimme kuulevamme enkelten äänen, joka kertoisi meille, että kaipauksemme on kuultu ja apu on tulossa. Miten mielellämme pitäisimme iloista juhlaa ja laulaisimme kiitoslauluja, jos saisimme kuulla varman lupauksen siitä, että huoltemme aiheet tulevat poistumaan. Olisi mukava, jos voisi käydä jossain katsomassa pelastajaa, jolla on ratkaisun avaimet käsissään.

Kristillisessä joulussa liitymme niihin ihmisiin, jotka panivat toivonsa Jeesukseen. Luukkaan evankeliumin taustalla on ihmisten kokemus Jeesus Nasaretilaisen vallankumouksellisesta sanomasta. Aikuinen Jeesus, historiallinen henkilö, asettui köyhien ja halveksittujen ja syntisten puolustajaksi. Hän esiintyi Jumalan ihmisenä, joka puhui niin kuin se, jolla on valta. Hän teki tekoja, jotka osoittivat hänen olevan täynnä rakkautta ja huolenpitoa ihmisiä kohtaan. Siksi hänen uskottiin olevan kaivattu Messias, Kristus, pelastajakuningas.

Jouluna etsimme tämän Jeesuksen läheisyyttä. Pyydämme, että hän tulisi luoksemme. Toisi rauhan sydämiimme. Tekisi ehjäksi sen mikä on särkynyt. Auttaisi kiittämään siitä mitä olemme saaneet ja rakastamaan lähimmäisiämme samoin kuin itseämme.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu