Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Ministeri ei lupaa korjausta työeläkkeisiin

31.01.2008

Mielipide Aamuset 30.1.2008

Kuntien kalleusluokitus poistettiin tämän vuoden alusta. Muutos parantaa eräitä sosiaalietuuksia kuten kansaneläkettä. Se ei kuitenkaan poista työeläkettä saavien kalleusluokkaeroista johtuvaa eriarvoista kohtelua. Paikkakuntien kalleusluokkaerot ovat aikanaan johtaneet erilaisiin ansiotuloihin samasta työstä ja tämä ero vaikuttaa työeläkkeen suuruuteen senkin jälkeen, kun kalleusluokkaerot on poistettu. Toisessa kalleusluokassa ansaittua työeläkettä ei ole korotettu ensimmäisessä kalleusluokassa ansaitun eläkkeen tasolle.

Kysyin sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälältä, miten hallitus aikoo turvata työeläkettä ja kansaneläkettä saavien yhdenvertaisuuden kuntien kalleusluokituksen poistuttua. Vastauksessaan ministeri Hyssälä totesi, että vuosikymmenien aikana palkkatulosta karttuneen työeläkkeen korjaaminen olisi jälkikäteen hyvin vaikeaa. Käytännössä henkilön työsuhteisiin sovelletut ehdot pitäisi selvittää yksilöllisesti.

Ministerin selitys ei ole kattava. Varsinkin valtiolta työeläkettä saavien tilanne pitäisi olla korjattavissa. Liian usein tarjotaan selitystä, että jotain asiaa ei voi saada selville. Jos pystytään leikkaamaan, pitäisi pystyä myös parantamaan.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu