Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Kauppojen aukiolon sunnuntairajoitukset ovat hyvää ympäristöpolitiikkaa

07.11.2007

Kolumni Varsinais-Suomen Sos.dem. Piirin kotisivut 30.10.2007

Kauppojen aukiolon rajoittamista sunnuntaisin on pääasiassa perusteltu viittaamalla siihen, että kaupan työntekijöillä on oltava oikeus säännölliseen sunnuntaivapaaseen. Jotkut ovat myös huomauttaneet, että kauppojen jokapäiväinen aukiolo ohjaisi perheitä uhraamaan viikon ainoan yhteisen vapaapäivän marketeissa oleiluun sen sijaan, että perhe tekisi jotain rakentavampaa. Kauppojen aukiolon sääntelyyn on olemassa myös muita perusteita.

Muutama viikko sitten julkaistiin selvitys kauppojen sunnuntaiaukioloa rajoittavan lainsäädännön vaikutuksista. Laissahan annetaan pienille elintarvikemyymälöille oikeus pitää kauppoja auki sunnuntaisin ympäri vuoden. Isot marketit joutuvat pitämään ovensa kiinni sunnuntaisin paitsi kesäisin ja jouluostoskaudella. Selvityksen mukaan nykyinen lainsäädäntö on vahvistanut pienten kauppojen toimintaedellytyksiä.

Pienet kaupat ovat usein lähikauppoja. Ne palvelevat vakiintunutta asiakaskuntaa, joka asuu suhteellisen lähellä kauppaa. Kaupasta haetaan päivittäistavaroita. Kauppamatka tehdään usein kävellen tai julkisia kulkuneuvoja käyttäen. Marketeissa sen sijaan käydään autoilla ja sinne tullaan pitkänkin matkan takaa. Automarketeista ostetaan kestokulutushyödykkeitä kuten elektroniikkaa ja vaatteita. Samalla matkalla tehdään ruokaostokset. Ruokaostosten siirtyminen automarkettiin on uhka lähikaupoille. Tätä uhkaa on lieventänyt merkittävästi se, että isot marketit joutuvat pitämään ovensa kiinni sunnuntaisin.

Lähikauppa on ympäristöystävällinen. Siksi on tärkeätä huolehtia siitä, että lähikauppaverkosto säilyy ja vahvistuu.

Syksyn aikana kuuntelin radio-ohjelmaa, jossa haastateltiin eläkkeellä olevaa kauppajohtajaa Jere Lahtea. Oli kiinnostavaa kuulla hänen puhuvan pienten lähikauppojen puolesta. Jere Lahti sanoi että markettirakentamisen aika alkaa olla ohi. Nyt on aika kehittää asutustaajamien ja kaupunkikeskustojen kauppaliikkeitä. Kulutus ei ole enää lapsiperheiden varassa entiseen tapaan vaan yhä enemmän yksin asuvien ja eläkeläisten varassa. Nämä eivät kaipaa hehtaarimarkettien laajoja valikoimia, vaan arvostavat kaupan läheisyyttä ja päivittäistavaroiden korkeaa laatua.

Viisas kauppa etsiytyy sinne, missä kuluttajakin on. Valta ei silti tässäkään asiassa ole vain markkinavoimilla. Keskeinen rooli kaupan rakenteen kehittymisessä on lainsäädännöllä ja kunnallisella kaavoituspolitiikalla.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu