Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Vastine Eeva Kuuskoskelle

23.11.2006

 

Kotimaa 23.11.2006

 

 

Pääsihteeri Eeva Kuuskoski puuttuu tärkeään asiaan kolumnissaan (Kotimaa 16.11.) kirjoittaessaan sikiön suojattomuudesta silloin, kun odottava äiti on alkoholin käyttäjä. Olen samaa mieltä siitä, että raskaana olevien naisten alkoholinkäyttöön tulisi puuttua päättäväisesti. Odottavan äidin alkoholinkäytön ongelmallisuus tulisi ottaa puheeksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Äitejä olisi kaikin tavoin tuettava ja autettava huolehtimaan kohdussa kasvavan sikiön hyvinvoinnista.

 

 

Alkoholin käyttöön liittyvä vastuu on kulttuurinen kysymys. Oikea asenne edellyttää oikeaa tietoa ja ymmärrystä. Siksi asiaa tulisi pitää esillä laajemmin kuin vain äitiysneuvolan tai lääkärin vastaanoton yhteydessä. Alkoholin haittavaikutuksista sikiölle tulisi keskustella nuorten kanssa syvällisesti jo ennen kuin raskaus on ajankohtainen. Koulujen terveyskasvatus ja käytännöllinen etiikka voisivat pysähtyä tämän aiheen äärelle. Asian nykyaikainen tarkastelu kuuluu luontevasti myös seurakuntien rippikoulu- ja nuorisotyöhön, jossa tavoitetaan vuosittain lähes koko ikäluokka. Tavoitteena tulisi olla kulttuurinen muutos, jonka tuloksena rohkenisimme ottaa puheeksi toistemme alkoholinkäytön silloin, kun se meistä näyttää olevan vahingoksi lähimmäisellemme tai lapselle, jota hän odottaa.

 

 

En pidä oikeana Kuuskosken ehdotusta lainsäädännöstä, jonka nojalla päihdeäitejä voitaisiin määrätä tahdonvastaiseen hoitoon. Ennen pakkohoitomallin käyttöön ottamista olisi huolehdittava siitä, että kaikille vapaaehtoisesti hoitoon hakeutuville olisi riittävä apu tarjolla. Nyt ei ole. Tahdonvastainen hoito on yksi vapaudenriiston muoto. Se synnyttää kokemuksen rankaisemisen tai kurituksen kohteena olemisesta. Tällainen kokemus tuskin vahvistaa äidin kykyä rakastaa itseään ja sitä ihmisen alkua, jota hän kohdussaan kantaa. Ehdotetun lainsäädännön soveltaminen saattaisi johtaa siihen, että tahdonvastaiseen hoitoon määrätty alkoholistiäiti alkaisi harkita aborttia. Tähän hänellä olisi laillinen oikeus.


Ilkka Kantola,

Lapsi- ja perhetyön johtaja

Helsinki

 

 

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu