Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Ihmisten kutsumuksesta

20.06.2007

Kolumni Uutispäivä Demari 4.1.2007

Ryöstetty ja henkihieveriin hakattu mies elää ja voi hyvin. Vai kuinka? Tarkoitan rosvojen mukiloimaa miestä Jeesuksen kertomuksessa laupiaasta samarialaisesta. (Luuk. 10) Vähältä piti, ettei pahoinpidelty mies kuollut. Jäi kuitenkin hahmona elämään, koska kertomuksen opetus lähimmäisenrakkaudesta on niin kirkas ja selkeä.

Kertomuksessa väkivallan uhri jää eloon koska toinen mies, henkisen väkivallan uhri, auttaa häntä. Jeesus tietää, että uloslyödyn avuksi tuleminen ei ole itsestään selvää. Yhteiskunnan eliitti, kertomuksessa uskonnolliset johtajat, eivät kykene samaistumaan ihmisen hätään. Eliitti keskittyy omiin asioihinsa ja kulkee kärsivän ihmisen sivuitse.

Väkivallan uhrit osaavat asettua toistensa asemaan. He tuntevat myötätuntoa ja ovat solidaarisia toisilleen. Yhteisössä halveksittu samarialainen pysähtyy auttamaan rosvojen pahoinpitelemää miestä. Samarialainen ottaa vastuun tuntemattomasta miehestä. Hän auttaa pyyteettömästi, odottamatta vastapalvelusta. Kertomus on opetus lähimmäisenrakkaudesta.

Kertomus kuvastaa samalla Jeesuksen käsitystä siitä, mikä on tärkeintä ihmisen kutsumuksessa. Ei ole sattumaa, että Jeesus antaa kertomuksessaan kovasydämisen ihmisen roolin papeille. Jeesus jatkaa Vanhan testamentin profeettojen aloittamaa uskonpuhdistusta, jonka viesti on: Uskonnollisista menoista ei ole arvoa, ellemme ensin huolehdi köyhistä ja vähäväkisistä, ellemme toteuta oikeudenmukaisuutta ja harjoita laupeutta.

Käsitystä Jumalasta ja lähimmäisenrakkaudesta pohditaan raikkaasti 2006 suomeksi ilmestyneessä Jonas Gardellin kirjassa Jumalasta. Tutkimustietoonkin nojautuen ruotsalainen Gardell kuvaa rehellisen karhealla kynällä Vanhan testamentin erilaisia käsityksiä Jumalasta.

Käsitys Jumalasta liittyy siihen, millaisessa elämänmuodossa yhteisö elää. Liikkuvien paimentolaisten jumalakuva oli erilainen kuin kaupungissa asuvien. Kirjailijaa hirvittää Jumala, joka on uskollisuutta vaativa mustasukkainen ja tuhoava hahmo tai armoton ja julma sodanjumala, jonka päätökset ovat terveen moraalitajun vastaisia.

700-luvulla e.Kr. ilmaantuu uudenlaisia profeettoja. Heille Jumala hahmottuu toisenlaisena. Jumala on kyllästynyt uskonnollisiin menoihin. Hän inhoaa sitä, kun ihmiset rukoilevat, mutta jatkavat pahan tekemistä. Jesaja julistaa Jumalan sanovan: ”Lakatkaa tekemästä pahaa. Opetelkaa tekemään hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta, puolustakaa sorrettua, hankkikaa orvolle oikeus, ajakaa lesken asiaa.” (Jes 1)

Erilaisten jumalakäsitysten välillä on sovittamaton ristiriita. Gardellin mielestä on pakko valita niiden välillä. Hän tulkitsee, että Jeesus omassa opetuksessaan tekee tämän valinnan. Minusta kirjailija on oikeassa.

Siksi ei ole ihme, että nekin, jotka pitävät vastenmielisinä monia Vanhan testamentin Jumalan toimia, kunnioittavat Jeesuksen opetuksia.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu