Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Yhteiskunnan tehtävänä on vähentää köyhyyttä

24.12.2006

 

Kommentti Christoffer Taxellin haastatteluun TS 15.12.

 

 

Turun Sanomat 24.12.2006

 

 

Elinkeinoelämän keskusliiton väistyvä puheenjohtaja, ministeri Taxell pohtii haastattelussaan (TS 15.12.) tulevan hallituskauden haasteita. Haastattelusta syntyy kuva, että tulevaisuuden rakentaminen tapahtuu kahden vaihtoehdon, mustan ja valkoisen välillä valiten.

 

 

Taxellin mielestä ilmastonsuojelun edistäminen ei ole mahdollista Suomessa ja Euroopassa ennen kuin kaikki maailman valtiot ja yritykset saadaan mukaan. Yritysten rationaalisuus näet ilmenee siinä, että tuotanto siirretään sinne, missä lainsäädäntö sallii yhteisen maailman tuhoamisen jatkuvan. Taxell toteaa, että tällaisen järkevyyden vaikutus ilmastoon on erittäin kielteinen ja EK on huolissaan. Silti Euroopan unionin ei pidä irtaantua muusta maailmasta tämän ongelman ratkaisemisessa.

 

 

Minä uskon, että Euroopan pitää olla edelläkävijä. Taloudellisen rationaalisuuden haittavaikutuksiin on voitu ja voidaan vaikuttaa. Orja- ja lapsityövoiman käytöstä on vähitellen tullut laajasti paheksuttavaa, vaikka sitäkin perusteltiin taloudellisella järkevyydellä. Ilmastonsuojelun edistäminen ei ole vain eettinen kysymys vaan myös taloudellinen jo nyt. Ilmaston suojelua edistävä taloudellinen rationaliteetti on löydettävissä, jos eurooppalaista tahtoa on.

 

 

Toinen Taxellin esiin nostama kysymys koskee työttömien asemaa. Vaihtoehdot ovat työttömänä oleminen ja matalan tuottavuuden työssä oleminen. Kumpi on moraalisesti hyväksyttävämpää, olla työtön ja köyhä vai töissä ja köyhä, kyselee ministeri Taxell. Puhe köyhänä olemisen tavan moraalisesta hyväksyttävyydestä on outoa. Köyhänä oleminen on useimmiten ikävää ja vahingollista sekä köyhälle, hänen perheelleen että muulle yhteiskunnalle. Köyhyys aiheuttaa henkilökohtaista, sosiaalista ja taloudellista vahinkoa sekä yksilölle että yhteiskunnalle. Nämä haittavaikutukset eivät lopu siihen että köyhä pakotetaan töihin ja pysyy silti köyhänä.

 

 

Puhe matalan tuottavuuden työpaikkojen luomisesta ratkaisuna koulusta pudonneiden elämäntilanteeseen tuntuu ikävältä, kun EK samalla monissa julkisissa kannanotoissaan toivoo, että palkkausjärjestelmässä voitaisiin siirtyä entistä enemmän tuottavuuden mukaiseen palkkaukseen. Mille tasolle nuo matalan tuottavuuden työpalkat asettuisivat? Kiinanko? Missä päin Suomea sillä pystyisi elämään?

 

 

Yhteiskunnan kannalta taloudellisesti kestävää on rakentaa koulutus- ja työelämää niin, että köyhyys saadaan vähenemään. Köyhyyden vähentyessä sen aiheuttamien kalliiden seurausten määrä vähenee. Köyhyyden vähentyessä keskimääräinen kulutuskyky kasvaa ja elinkeinoelämä vilkastuu. Yhteiskunnallinen vastakkainasettelu vähenee ja rikkaidenkin kannalta tärkeä yhteiskuntarauha säilyy pienellä turvallisuuspanostuksella.

 

 

Vaihtoehdot koulunsa keskeyttäneiden kohdalla eivät ole köyhä työtön tai köyhä ja töissä. Köyhyyttä on syytä vähentää sekä työssä käyvien että työttömien kohdalla. Tämä ei ole vain moraalisesti oikein ja kohtuullista, vaan koko yhteiskunnan, myös rikkaiden etu. Maailma ei ole mustavalkoinen.

 

 

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu