Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Pienyrittäjä tarvitsee tukea

26.09.2018
julkaistu mielipidekirjoituksena Turun Sanomissa 26.9.2018

Tulin surulliseksi Suomen Yrittäjien järjestämässä tilaisuudessa 18.9. Finlandiatalolla siitä huolimatta, että kävin monia hyviä keskusteluja fiksujen yrittäjien kanssa. Ilmassa leijui niin jyrkkä vastakkainasettelu työntekijöiden ja yrittäjien välillä.
Yrittäjien näkyvimmäksi viestiksi on tullut se, että yritystoiminnan suurin ongelma ovat työntekijät, joita ei pysty irtisanomaan. Useimmin toistettu viesti on, että ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjän suurin riski.

Tuoreessa uutisjutussa (www.uusisuomi.fi 19.9.) Varusteleka-kaupan perustaja Valtteri Lindholm näkee asian toisin. Lindholmin mielestä kaivattaisiin pikemminkin rohkaisua siihen, että yrittäjän kannattaa mahdollisimman pian palkata ihmisiä avukseen. Hänen mielestään monilla yrittäjillä on väärä asenne työllistämiseen ja harhaluuloja irtisanomisen suhteen.
Hallituksen irtisanomislakia Lindholm pitää harhalaukauksena, jonka vaikutukset ovat epäselviä ja joka aiheuttaa vain tarpeetonta riitelyä.

On ilmeistä, että pk-yrittäjät tarvitsevat tukea riskien hallintaan. Kun yksinyrittäjä palkkaa ensimmäisen työntekijän, hänestä tulee työnantaja. Häneen kohdistuu silloin iso joukko aivan uudenlaisia vaatimuksia.
Ei riitä, että tuote on erinomainen ja että myynti ja markkinointi sujuvat. On perehdyttävä työnantajan velvoitteisiin ja löydettävä jostain aikaa siihen. On hankittava itselle uudenlaista osaamista rekrytointiin, perehdyttämiseen, työn johtamiseen, työsopimuksen tekemiseen jne.

Turha on yrittäjien odottaa, että hallituksen kaavailema laki irtisanomisen helpottamiseksi tuo mitään yrittäjän kannalta helppoa ”villiä länttä” työelämään. Perustuslaki ei sellaista mahdollista.
Yrittäjien etujärjestön tulisikin keskittyä entistä enemmän pk-yrittäjien osaamisen vahvistamiseen yrittäjyydessä ja työnantajan roolissa. Se olisi oikea tapa hallita yrittämiseen sisältyviä riskejä.
Osaava työnantaja on myös työntekijän etu.
 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu