Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Keskeytys vai ei

21.09.2018

julkaistu Aamuset-verkkolehdessä 21.9.2018

Valtioneuvoston oikeuskanslerin vastausta ulkoministeri Soinin toimintaan Kanadassa voi pitää moitteena. Soini oli työmatkalla vapaa-aikanaan osallistunut julkiseen abortin vastaiseen tilaisuuteen. Oikeuskanslerin mielestä oli olemassa riski, että syntyy virheellinen käsitys Suomen ulkopoliittisesta linjasta, joka korostaa naisten lisääntymisterveyttä ja seksuaalioikeuksia.

Soinin toiminta sai eduskunnassa aikaan esityksen epäluottamuslauseesta ulkoministeriä kohtaan. Eduskunta joutui päättämään siitä, keskeytyykö hänen ministerin viranhoitonsa vai ei. Ministeri Soini on puolustanut toimintaansa sanomalla, että kyseessä oli henkilökohtaiseen vakaumukseen perustuva, vapaa-aikaan sijoittuva toiminta.

Ulkoministerin tuoli on ennenkin horjunut ulkoministerin henkilökohtaisen käyttäytymisen johdosta. Tuolin horjumista tai salkun poisottamista ei ole estänyt se, että kyse on puhtaasti henkilökohtaiseen elämään kuuluvasta toiminnasta. Eikä salkun poisottamista ole estänyt se, että ulkoministerin virkaan nimitetyllä on ollut kiistämättömiä ansioita tehtävään.

Ulkoministeri Kanervan eroon kymmenkunta vuotta sitten johtanut toiminta ei ollut sellaista, joka olisi ollut omiaan horjuttamaan käsitystä Suomen ulkopoliittisesta linjasta. Eduskunnassa ei esitetty epäluottamuslausetta hänen viranhoitoaan kohtaan. Eduskunnassa ei vaadittu Kanervan eroa. Keskeytyksestä päätti kokoomuksen johto.

Ajattelen, että Suomen kansainvälisen aseman kannalta kriittistä on se, millaisen kuvan ulkoministeri ulkomailla käydessään antaa Suomen ulkopolitiikan arvopohjasta. Vähemmän on merkitystä sillä, minkälaista yksityistä tekstiviestittelyä ulkoministeri harjoittaa. Kanervan erolle on vaikea nähdä perusteita, kun sitä vertaa tämän päivän keskusteluun.

Ilkka Kantola, kansanedustaja (sd)

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu