Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Seksuaalisen häirinnän nollatoleranssi kieltää meiltä halveksivan puheen miehestä, naisesta ja seksuaalisuudesta

12.12.2017

puheenvuoro ajankohtaiskeskustelussa seksuaalisesta häirinnästä täysistunnossa 12.12.2017

Arvoisa puhemies,
Seksuaalinen häirintä on ehdottomasti ja varauksetta tuomittavaa. Seksuaalista häirintää ei voi oikeuttaa millään verukkeella. Sitä ei voi puolustella viittaamalla biologisiin tekijöihin, vaikka niillä onkin vaikutusta ihmisen käyttäytymiseen. Kyse ei ole biologiasta vaan vallan käytöstä.

Seksuaalinen häirintä on yleisintä siellä missä asenteet tai rakenteet ylläpitävät epätasa-arvoa miesten ja naisten välillä. Mitä suurempaa on epätasa-arvo, sitä todennäköisempää on, että seksuaalista häirintää esiintyy ja koetaan. Tasa-arvon puute ilmenee alistavina valtarakenteina. Alistavat valtarakenteet siirtyvät myös ihmissuhteisiin. Seksuaalinen häirintä on yksi alistamisen muoto. Ja juuri tästä syystä esimiesasemassa olevalta vaaditaan erityistä viisautta. Ja siksi firman pikkujoulut ovat erityinen riski sille, että joutuu alistetuksi. Työyhteisössä seksuaalinen häirintä on ikävä mutta pitävä todiste epätasa-arvosta.

Seksuaalisen häirinnän nollatoleranssi ei heikennä ujojen poikien mahdollisuuksia solmia kontakti. Epävarmuutensa kanssa kamppaileva ujo poika on kovin kaukana asemasta, jossa hän haluaisi tai kykenisi alistamaan yhtään ketään. Seksuaalisen häirinnän nollatoleranssi ei estä meitä ihmisiä kohtaamasta toisiamme tasa-arvoisina halaamalla, poskisuudelmin tai koskettamalla. Se ei kiellä meitä katsomasta toisiamme silmiin samalta tasalta, tasa-arvoisina, ystävällisesti, kannustavasti ja rakastavasti.

Seksuaalisen häirinnän nollatoleranssi kieltää meiltä halveksivan puheen miehestä, naisesta ja seksuaalisuudesta.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu