Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Tervehdys Hangon torilla vappuna 2017

01.05.2017

Vapputervehdys Hangon torilla 1.5.

Hyvät kuulijat, bästa kamrater!
Minulla on ilo tuoda sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän terveiset Hangon vappuun.
Vappu on vanhastaan työväen ja ylioppilaiden juhlapäivä. Työväenmarssit ja ylioppilaiden valkolakit täyttävät katukuvaa. Vapun juhlintaan tiivistyykin kaksi suomalaisen yhteiskunnan kannalta keskeistä uudistavaa voimaa. Työväestö ja ylioppilaat, työ ja opiskelu.
Uutta ja arvokasta syntyy vain työtä tekemällä. Uusia taitoja ja valmiuksia syntyy vain opiskelemalla. Vappujuhlinta, toukokuun ensimmäinen päivä, on uuden kasvun, uuden syntymisen juhlaa sekä luonnossa että henkisessä ja kulttuurisessa mielessä.

Eduskuntaryhmässä ja eduskunnassa on viime päivät eletty kunnallisvaalien jälkeistä aikaa. Vaalitulos on hetkeksi kääntänyt katseita sisäänpäin. Kaikki analysoivat tulosta ja yrittävät ottaa siitä oppia. Tämä on tärkeätä. Ovathan vaalit kansalaisten painava viesti puolueille ja ehdokkaille. Sitä me opiskelemme nyt.
Samalla katseet ovat jo tulevaisuudessa. Hallitus on kertonut suunnitelmistaan kolmen seuraavan vuoden varalle. Näitä suunnitelmia on alustavasti arvioitu ja keskustelu jatkuu eduskunnassa heti huomenna. Alustavassa arviossa olemme ilmaisseet pettymyksemme ja huolemme. Pettymys hallituksen suunnitelmiin on kuvastunut myös valtaosassa mediaa ja julkista keskustelua. Talouden ja työllisyystilanteen ongelmat on tunnistettu. Mutta hallituksen toimet jäävät kovin vaatimattomiksi.

Nyt näyttää selvältä, että hallitus ei ole saavuttamassa talouspolitiikan tavoitteitaan. Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin vuonna 2019. Työllisyysaste on jäämässä reiluun 70 prosenttiin. Työttömyyden alenemisesta on merkkejä, mutta pitkäaikaistyöttömyys on edelleen ennätystasolla.
Hallituksen tavoitteena on julkisen talouden vahvistaminen 10 mrd:lla, velkasuhteen taittaminen 2019 ja velaksi elämisen lopettaminen 2021. Näistä 10 miljardin vahvistamista ei saavuteta ja velkaantuminen ei pysähdy 2021. Velkasuhde taittuu lievästi 2019, mutta kääntyy jälleen 2020-luvulla kasvuun.

Perussuomalaisten politiikka näkyy yllättävän vahvana hallituksen ratkaisuissa. Ei vain ulkomaalaispolitiikan kiristyksissä vaan myös perhepolitiikassa ja kielipolitiikassa. Aivan uskomaton yksityiskohta on hallituksen päätös laajentaa ruotsin kielen vapaaehtoisuutta koskevaa kokeilua. On pakko ihmetellen kysyä, ovatko kokoomus ja keskusta hylkäämässä perustuslakiin kirjatun säännöksen Suomesta maana jonka kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi. Kun puolustuspolitiikassa haikaillaan kovasti Ruotsin suuntaan, on perin kummallista, että ruotsin opiskelua ollaan ajamassa alas.

Elämme kiinnostavia aikoja. Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros muuttaa maan poliittista kenttää todella rajusti. Mitä tapahtuu Suomessa perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen kun Timo Soinille on valittu seuraaja, sitä emme tiedä. Joka tapauksessa sosialidemokraatit ponnistelevat jatkossakin avoimuuden, suvaitsevaisuuden ja kansainvälisen solidaarisuuden eteen. Me haluamme että Suomi on mukana Euroopan Unionin kehittämisessä ja uudistamisessa niin että vapaus, rauha ja ihmisoikeudet lujittuvat maanosassamme epävarmuudenkin keskellä.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu