Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Toivon että media jaksaa yllättää

13.09.2016
Yleisradio on viettänyt 90-vuotisjuhliaan. Osana Ylen juhlintaa toteutettiin perjantaina 9.9. Finlandiatalossa sananvapautta käsittelevä seminaari, Yleforum. Näimme ja kuulimme välähdyksia maailmalta tilanteista, joissa sananvapaus on uhattuna jopa siinä määrin, että toimittajan henki on joko vaarassa tai mennyt. Toimittajan lähteiden suojelu on keskeinen osa sananvapautta. Ihmiset eivät uskalla kertoa totuutta, jos pelkäävät paljastuvansa heitä vainoaville tahoille.

Ruotsin radion toimitusjohtaja Cilla Benkö nosti esiin uuden tyyppisen huolen sananvapauden kaventumisesta. Uusi teknologia auttaa mediaa ja sisältöjen jakajia tunnistamaan yksilön median käyttötapoja ja tarjoaa nettijakelussa henkilölle aktiivisesti sisältöjä, joiden arvelee kiinnostavan tätä. Algoritmin avulla esimerkiksi Yle tarjoaa netissä yksilölle valikoitua uutisvirtaa, joka perustuu siihen, mistä henkilö on aiemmin ollut kiinnostunut. Jokainen klikkaus jättää jäljen, joka ohjaa sinulle jatkossa tulevaa uutistarjontaa.

Yksilölle tarjoutuva uutisvirta muodostuu näin osittain peiliksi yksilöstä itsestään. Tämä on tietysti erinomaista yleisöpalvelua, mutta sisältää samalla riskin tietämyksen ja sivistyksen kapeutumisesta. Minusta huoli kapeutumisesta ja kuplan sisään jäämisestä on vakava, jos meille ohjautuu sisältöjä vain aikaisempien klikkaustemme perusteella. Haluan tulla yllätetyksi edelleen. Haluan että media on enemmän ikkuna jatkuvasti uuteen ja muuttuvaan maailmaan kuin peili, joka kertoo minulle mistä olen aikaisemmin ollut kiinnostunut. Median tehtävänä on huolehtia kansalaisten laajasta yleissivistyksestä ja yllättää yleisö sisällöillään.
 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu