Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Isänmaallisuus on kansainvälisyyttä, ei nationalismia

20.09.2016

Minua on kuljetettu pikkupojasta lähtien joulukuun 6. päivänä sankarihaudoille ja kunnan itsenäisyyspäivän juhliin. Vanhempani olivat varhaisnuoria talvisodan syttyessä, joten kodin isänmaallisuus oli sitä perua. Opettajani oli menettänyt sodassa isänsä, joten sekin toi oman lisänsä kasvatukseeni ja maailmankuvaani.

Mieleeni istutettu isänmaallisuus ei kuitenkaan koskaan ole ollut muut kansakunnat tai ihmiset pois sulkevaa kansallismielisyyttä, nationalismia. Edellinen sukupolvi oli hyvin selvillä siitä, mihin sellainen kansallismielisyys oli Hitlerin Saksassa vienyt. Kotona ja koulussa 60-luvulla opittu isänmaallisuus päinvastoin auttoi ymmärtämään sen, että isänmaallisuus yhdistää ihmisiä eri puolilla maailmaa, vaikkei isänmaa ole sama.

Isänmaataan rakastavan ei ole helppoa jättää kotimaataan. Ei helppoa lähteä pakolaiseksi kauas kotoaan, sukulaisistaan kielestään ja kulttuuristaan. Mutta isänmaakin on jätettävä silloin, kun todellista vaihtoehtoa ei ole. Niin kuin suomalaiset joutuivat jättämään Karjalan maat kun välirauhan ehdot luettiin. Jättivät kun oli pakko, mutta ei kevein perustein.

Kun kuuntelen pakolaisten kertomuksia, huomaan, miten kova on ikävä kotiin samalla kun he puhuvat kiitollisuudesta suomalaisilta samansa avun johdosta. Meidän isänmaallisuutemme on vahvaa. Se ei tarvitse tuekseen mitään kansallista vastarintaliikettä. Se ei tarvitse väkivaltaan yllyttävää kansallismielistä joukkoa. Isänmaallisuutemme on kansainvälistä. Niinpä me nostamme Suomen lipun salkoon vuosittain YK:n päivänä.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu