Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Pelihaittojen ehkäisyä on tehostettava

27.06.2016


julkaistu mielipidekirjoituksena Kalevassa 24.6.

Suomalaisten rahapelimonopolien yhdistyessä on tärkeätä muistaa EU:n hyväksymä peruste julkisen yhtiön yksinoikeudelle hoitaa rahapelejä. Tärkein peruste ei ole se, että pelaajien rahoilla toimiva rahapelitoiminta tuottaa satoja miljoonia yleishyödyllisiin tarkoituksiin kuten kulttuuriin, urheiluun ja sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaan. Lupa yksinoikeuteen perustuu siihen, että monopolijärjestelmän uskotaan pystyvän parhaiten torjumaan rahapelaamiseen liittyviä haittoja kuten ylivelkaantumista, peliriippuvuutta ja elämän hallinnan menettämistä.

Pelaaminen tuottaa hyvää, mutta myös paljon tuskaa ja kärsimystä ja inhimillistä onnettomuutta. Osa rahapelaajista ajautuu toimimaan vastoin parempaa tietoa ja ymmärrystä. Moni ongelmapelaaja ajautuu velkaneuvonnan asiakkaaksi. Peliyhtiöiden tuotoista osa käytetään haittojen aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen. Neuvontatyössä ja vertaisavun organisoinnissa järjestöillä on iso rooli. Nettisivustolla www.peluuri.fi on todella hyödyllisiä vinkkejä rahapelaamisen riskien ymmärtämiseen ja torjumiseen.

Peliyhtiöiden nettisivulla vastaan tulee pelaamiseen voimakkaasti houkuttava yleisilme. Pelaamisen riskeistä kertova linkki on vaivoin löydettävissä. Uuden kansallisen rahapeliyhtiön tulisi nostaa vahvemmin pelaamisen riskit näkyviin etusivullaan. Jokaiselta nettipelaajalta tulisi kysyä: Oletko valmis menettämään koko pelipanoksesi? Näin palautettaisiin pelaaja todellisuuteen ja ennalta ehkäistäisiin pelihaittoja. Riskeistä tulee tiedottaa nykyistä paremmin silläkin uhalla että tuotot hieman vähenevät.

Ilkka Kantola, kansanedustaja (sd), Turku

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu