Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Kantola kannustaa vielä yrittämään sopua

11.09.2015

Tiedote

Hallituspuolueiden keskenään sopimat toimet kilpailukyvyn parantamiseksi aiheuttavat oikeutettua keskustelua kansalaisten keskuudessa. Voidaan perustellusti kysyä jakaantuuko taakka tasaisesti harteille. Palkansaajille vaikutukset ovat merkittäviä ja vaikuttavat raskaasti ennestään pienipalkkaisille aloille, jotka vielä usein ovat naisvaltaisia. Kyseenalaisia ovat myös keinot, tuottavatko ne lisää vientiteollisuuden kilpailukykyä ja sitä kautta talouskasvua.

Pääministerin vastauksesta Lauri Ihalaiselle eilen (10.9.) kyselytunnilla sai kuitenkin sen käsityksen, että hallitus voisi vielä perääntyä hurjista aikomuksistaan, mikäli työmarkkinajärjestöt keskenään neuvotellen saisivat aikaan neuvottelutuloksen, johon sisältyisi keinot 5% tuottavuushyppyyn. Sipilä olisi valmis ottamaan vastaan tällaisen mallin. Aikaa on vain runsas viikko.

”Arvelen että halua yrittämiseen olisi STTK:ssa ja Akavassa. SAK:ssa kutsumus taitaa olla heikompi. EK:n puolella tuskin on erityistä intoa, kun hallituksen valmistelemat linjaukset pitkälti toteuttavat sen mitä EK toivoo.” toteaa kansanedustaja Ilkka Kantola (sd.).

Mielenosoituksia ja työnseisauksia tiedetään olevan tulossa. Kuinka laajoiksi ne kasvavat, jää nähtäväksi. Liitoissa ja keskusjärjestöissä ollaan uudessa tilanteessa. Johdolla on iso vastuu tehdä huolellinen analyysi oloissa, jotka ovat hyvin poikkeukselliset ja jossa mahdollisuudet yhteiskuntarauhan vakaviin häiriöihin ovat todelliset. Vakaus on ollut keskeinen kilpailukykytekijä ja myös vetovoimatekijä investoinneille Suomeen. Ymmärtääkö hallitus mitä se on tekemässä, moni kysyy tänä päivänä.

Pallo on nyt työmarkkinajärjestöillä. Palkansaajajärjestöjen tulisi ottaa aloite käsiinsä ja kutsua EK rakentamaan yhdessä paketti, joka uskottavalla tavalla ja oikeudenmukaisesti toteuttaisi maan hallituksen tavoitteleman kilpailukyvyn parantamisen.

”Vielä on mahdollista sopia. Yksi yritys tulisi vielä tehdä vastuullisen sopimiskulttuurin vuoksi.” toteaa Kantola.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu