Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Hallitusohjelma muuttaa yhteiskunnallista kulttuuria

29.05.2015

julkaistu Aamusetin verkkosivuilla 29.5.2015

Kokoomus näyttää voittaneen keskustelun konsensuksesta. Vielä keväällä Keskustan piiristä käytettiin eduskunnassa puheenvuoroja, joissa puolustettiin sopimisen kulttuuria. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että ”sopiminen” on vain sanana jäänyt tuosta jäljelle. Sipilän yritys yhteiskuntasopimukseksi hallitusneuvottelujen alla oli ehkä vakava, mutta epärealistinen. Työmarkkinajärjestöille ei annettu riittävästi aikaa edetä neuvotteluteitse hyvään ratkaisuun. Harmi.

Nyt näyttää siltä, että neuvotteluväylä unohdetaan kokonaan. Hallitus antaa järjestöille ota- tai-jätä –paketin. Kiristysruuvina, ”sopimus josta et voi kieltäytyä”, ovat ”ehdolliset lisäleikkaukset ja veronkorotukset”. Sipilä syyllistää palkansaajat jo etukäteen vaikka vastuu tulevista leikkauksista on hallituksen.

Sopimisen kulttuuriin on tullut iso muutos. Miten palkansaajajärjestöt tähän reagoivat, sen tiedämme kesän vanhetessa. Työajan pidennys on laskennallisesti palkan sekä työvoimakustannusten alennus. Teoriassa se voisi olla vientikilpailukykyämme lisäävä asia. Mutta käykö näin, riippuu siitä, miten tehokkaasti lisääntyvät 100 tuntia vuodessa käytetään uuteen, lisäarvoa tuottavaan työhön.

Hallitusohjelmassa on hyviä yrittäjyyteen kannustavia sekä biotaloutta edistäviä elementtejä. Ohjelman vaivaa kuitenkin epämääräisyys kasvun vauhdittamiseksi. Tästä syystä neuvottelijoiden taustamuistioiden julkistamisen puolesta on vedottu avoimen keskustelun pohjaksi.

Leikkauslistassa on esitelty monia sovittuja säästösuunnitelmia, joista tulevan kasvun ja kilpailukyvyn kannalta erityisen vaarallisia ja ristiriitaisia ovat leikkaukset varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen ja tutkimukseen. Suomi on perinteisesti käyttänyt kilpailuvalttinaan korkeaa koulutustasoa ja osaamista. Vastoin hallituspuolueiden vaalipuheita tähänkin on ilmeisesti tulossa iso muutos.

Tänään valittiin eduskunnan puhemiehistö. Neljänneksi suurimpana ryhmänä SDP jää puhemiehistön ulkopuolelle. Tämä merkitsee myös sitä, ettei oppositiolla ole enää edustajaa puhemiehistössä. Iso muutos suomalaisessa parlamentarismissa tämäkin.

Ilkka Kantola
kansanedusta (sd.), Turku
 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu