Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Haavoittuviin sattuu eniten

29.05.2015


mielipidekirjoitus julkaistu Turun Sanomissa 3.6.2015

Vaalien tuloksena on tasavallan presidentti tänään nimittänyt Juha Sipilän hallituksen. Hallitus syntyi nopeasti verrattuna neljän vuoden takaiseen. Nopeamman prosessin taustalla on ainakin kaksi muutosta. Perussuomalaisten halu lähteä hallitusvastuuseen oli nyt suurempi kuin viime kerralla eduskuntaryhmän kokemuksen ja eurokriisin rauhoittumisen myötä. Toinen syy hallituksen muodostamisen sujuvuuteen on ero Sipilän ja Kataisen johtamistavassa. Sipilällä on kyky esittää asioita analyyttisen rauhallisesti. Pääasiallinen syy kuitenkin on ideologisesti lähempänä toisiaan olevat puolueet. Näkemyserojen yhteensovittamisessa on huomattavasti vähemmän työtä kuin Kataisella & co:lla oli.

Yleisön kritiikki hallitusohjelmaa kohden on ollut kovaa. Koulutuksen yli 600 miljoonan leikkaukset ovat merkittäviä. Pettymys on kova kun hallituspuolueitten edustajat vaalikentillä lupasivat ihan muuta. Huoli lasten ja nuorten selviytymisestä kun ryhmäkokoja suurennetaan ja tukea vähennetään, on syvä. Hallituksessa on nyt kaksi entistä oppositiopuoluetta, jotka viime kaudella voimakkaasti arvostelivat lapsilisäleikkauksia. Nyt hallitus ottaa tarmokkaasti lapsilisäleikkaukset ohjelmaansa.

Kahdenkertaiset heikennykset asumisen tukiin tulevat heikentämään eläkeläisten selviytymistä samaan aikaan kun mm. energiaverot ja lääkekulujen omavastuut sekä palvelumaksut nousevat. Palkansaajille tulee helpotusta työtulovähennyksen kautta, mutta eläkkeensaajat jäävät tästä paitsi.

Työttömyysturva heikkenee kun ansiosidonnaista tukea leikataan 200 miljoonalla. Hallituksen näkemys on mm. Vartiaisen oppien mukaisesti, että työttömyyden keskeinen syy on liian antelias työttömyysturva. Työllisyys kasvaa kun heikennetään työttömyysturvaa. Nähtäväksi jää miten käy. Toimeentulotason heikkeneminen joka tapauksessa vaikuttaa päinvastoin kysyntään kun kotimarkkinoiden ostovoima hiipuu.

Huolta herättävät myös työsuhdeturvaan kaavaillut heikennykset. Koeaikaa pidennetään neljästä kuuteen kuukauteen. Tätäkin rajumpi muutos koskee määräaikaisen työsopimuksen hyväksyttävyyttä. Jatkossa ei enää tarvitsisi perustella alle vuoden mittaisen työsuhteen määräaikaisuutta. Nähtäväksi jää, vaikuttavatko nämä muutokset työllisyyttä kasvattavalla tavalla. Vai onko ainoa seuraus epävarmuuden ja pahoinvoinnin tuoma tuottavuuden lasku työpaikoilla?

Auttavatko nämä ja muut hallituksen linjaukset Suomen talouden kasvuun ja hyvinvoinnin vahvistumiseen, jää nähtäväksi. Toisin kuin väitetään, hallituksen ohjelmassa esitetyt leikkaukset eivät koske kipeästi kaikkia. Mutta monia koskevat. Tämän ohella rikkaimpia kutsutaan vapaaehtoisiin talkoisiin. Se on somaa. Mutta pohjoismaisen mallin mukainen hyvinvointivaltio ei ole tasa-arvoinen siksi, että rikkaat olisivat anteliaita, vaan siksi, että julkinen valta huolehtii siitä, että elämän riskit jaetaan yhdessä. Avun ja turvan aiheuttamien kulujen korvaamiseen osallistutaan maksukyvyn mukaan. Leikkaukset sattuvat eniten kaikkein niihin jotka jo ennestään ovat haavoittuvassa asemassa

Ilkka Kantola
kansanedustaja (sd.), Turku

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu