Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Naisten taloudellista asemaa vahvistettava

09.04.2015

julkaistu Aamuset-lehden mielipidekirjoituksena 8.4.2015 
 
Yritys parantaa naisten asemaa palkansaajina ja eläkeläisinä kaatui eduskunnassa. Syytä parantamiseen kuitenkin on. Naisten tulot ovat keskimäärin selvästi pienemmät kuin miesten. Kun puhutaan palkoista, on naisten euro 85 senttiä. Kun puhutaan eläkkeistä, on naisten euro vain 65 senttiä. Ero on järkyttävän suuri. Syynä ei kuitenkaan ole se, että naisille maksettaisiin samasta työstä pienempi palkka kuin miehille. Suomessa samasta työstä maksetaan kaikille sama palkka. 
 
Palkkaerojen syynä on työmarkkinoiden sukupuolittuminen. Naiset ovat enemmistönä pienipalkkaisilla aloilla, miehet puolestaan enemmistönä paremmin palkatuilla aloilla. Tilanteen korjaamiseen tarvitaan tasa-arvoisempaa palkkapolitiikkaa ja rohkeata asennemuutosta koulutusalan ja uran valinnoissa.
 
Palkka- ja eläke-erojen syynä on myös naisten katkonaisempi työura. Suomalaisäidit jäävät keskimäärin pitkäksi aikaa kotiin lapsen syntymän jälkeen. Isistä vanhempainvapaalle jää edelleen vain pieni joukko. Hallituksessa SDP ja kokoomus tavoittelivat tasa-arvon lisäämistä lailla, joka olisi jakanut lapsen kotihoidon tukikauden puoliksi äidin ja isän kesken. Malli olisi palkinnut perheitä, joissa isä jää töistä pois ja ottaa vastuuta pienen lapsen hoidosta. Malli olisi vapauttanut äidin hiekkalaatikolta työelämään varmistamaan ansiokehitystään ja eläketurvaansa.
 
Oppositiossa keskusta voimakkaimmin vastusti tätä naisten taloudellista itsenäisyyttä vahvistavaa mallia. Toivon silti, että tulevalla vaalikaudella tässä asiassa päästään eteenpäin. Ei voi olla niin että eläkkeellä naisen euro on 65 senttiä.
 
 
Ilkka Kantola, kansanedustaja (sd.)
 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu